Дмитрий Павочка

Поредицата „Смъртта на чиновника“ в Русия получи своето продължение с нов случай – при странни обстоятелства в Москва е загинал ръководителят на катедрата за международно научно и образователно сътрудничество във Висшето училище по индустриална политика и предприемачество Дмитрий Павочка, пише Дир.бг.

Мъжът е загинал при пожар в апартамента му на 17-ия етаж в сграда на Ленински проспект в руската столица. Служители на правоприлагащите органи съобщиха, че преди това покойният е заемал различни длъжности в холдинговата компания „Юкос“, „Роскосмос“, „Автобанк“ и банка „Менатеп“, в консултантски и ИТ компании, а също така е работил в Руския университет на дружбата между народите и в Руската академия за национална икономика и публична администрация. Павочка е участвал в проекти на Обединената авиостроителна корпорация на Русия, „Сухой“, „Лукойл“, Програмата за развитие на ООН и Световния фонд за дивата природа.

През миналата година имаше доста дълга поредица от странни смъртни случаи (убийства, самоубийства, нещастни случаи), свързани с високопоставени чиновници – често работили за големи корпорации като „Газпром“ и „Лукойл“.

Предишният такъв случай бе на 27 декември – богат руски регионален законодател падна от прозорец на третия етаж на хотел в Индия, където Павел Антов празнувал рождения си ден. Три дни преди това пък внезапно почина директорът на корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“ в Санкт Петербург Александър Бузаков, който е заемал поста от 2012 г.

Междувременно руските власти категоризираха независимия новинарски сайт „Медуза“ като „нежелателна организация“, с което се забранява дейността му в Русия, както и сътрудничеството на руски граждани със сайта или журналистите му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това решение е част от дългогодишна кампания от страна на Кремъл за ограничаване дейността на независими медии, която се засили след началото на руската инвазия в Украйна.

В изявление, в което се обявява решението, руската Генерална прокуратура посочва, че дейността на базирания в Латвия сайт „представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация“.

Засега няма отговор на запитванията за коментар от страна на сайта „Медуза“, макар че медията публикува материал, съдържащ подробности свързани с решението на прокуратурата и ефекта, който то може да има.

„На нежеланите организации се забранява да действат на руска територия под заплахата от наказателно преследване“, пише в публикувания материал.

„Всеки, който „участва във или сътрудничи“ с подобни организации, може да стане обект на наказателно преследване, което е особено голямо ограничение за журналистите, които трябва да говорят с източници, за да пишат новините си“, се добавя в публикацията.

През април 2021 г. сайтът „Медуза“ беше категоризиран като „чуждестранен агент“ от руското министерство на правосъдието, припомня ТАСС.

Още от Свят


loading...