По-рано тази седмица китайското правителство заяви, че преминава в нова фаза в стремежа си за премахване на операциите за добив на криптовалута от страната, пише money.bg. Добивът на криптовалути е „изключително вреден“ и застрашава стремежа на Китай към въглеродна неутралност. Това заяви на пресконференция Мън Уей, който е говорител на китайската национална комисия за развитие и реформи.

Острото изявление на Пекин за копаене на криптовалути вероятно е допринесло за спада в цената на биткойн с 2,9% през последните 24 часа, а етер е надолу с 4,6%, съобщават от Yahoo Finance.

Експерти приписват охлаждането на крипто пазарите и на новите данъчни изисквания на правителството на САЩ за цифрови валути и на коментарите на финансовия директор на Twitter Нед Сегал, че платформата не планира да инвестира в криптовалута в момента.

Коментарите на Мън предполагат, че забраната на Китай за копаене на криптовалута през юни не е успяла да изгони всички „миньори“ от страната и че Китай се опитва да затвори всички останали вратички в забраната си.

Според налични данни крипто копаене вече не съществува в Китай, а забраната напълно преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн. Данни на Центъра за алтернативни финанси към университета в Кеймбридж сочат, че Китай контролираше до две трети от целия добив на биткойн в света през април. Оттогава голяма част от китайските биткойн копачи са преместили дейността си на места като Казахстан, САЩ и Канада или просто продават оборудването си на по-ниски цени и са напуснали индустрията.

Данните обаче не са съвсем точни. За да се проследят биткойн миньорите се разчита на проследяване на IP адреси, но това не е много надеждно, защото криптокопачите могат да използвайки виртуални частни мрежи (VPN) или прокси.

По информация на китайските държавни медии приблизително 10% от свързаните с крипто бизнеси, които са оперирали в Китай преди забраната, все още работят в страната.

Изявлението на Пекин вероятно е знак, че властите са по-решени от всякога да „изкоренят“ криптокопаенето, особено след енергийния недостиг в цялата страна, за който често се приписва на крипто копачи.

Според Мън Пекин ще разследва дали организации, като училища, болници, читалища и други обществени институции – участват в крипто копаене. Ако се идентифицират нарушители на забраната за крипто копаене в Китай, Пекин ще ги накаже с по-високи цени на електроенергията.

Вижте още:
Кристалина Георгиева предупреди за нова опасностПреди пандемията казвахме, че бъдещето е дигитално, а с пандемията това вече е факт. Същото можем да…Oct 18 2021skafeto.com

Китай обяви криптовалутите за незаконниКитайската централна банка поднови твърдият тон към bitcoin в петък, наричайки всички дейности, свър…Sep 26 2021skafeto.com

Революция: Салвадор измъкна между половин и $1 милиард от ръцете на големите играчиОколо 70% от населението на Ел Салвадор получава плащания чрез парични преводи от чужбина, съобщава …Sep 11 2021skafeto.com


loading...