документи на украинска офанзива

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Снимки на секретни документи на Пентагона и НАТО за подготовката на украинска офанзива се появиха в Twitter и Telegram. Една част от тях са явно променени, но друга изглеждат истински, пише BBC, като посочва New York Times, който е разговарял с пожелали анонимност източници от администрацията на Байдън.

Документите са с дата 1 март, така че е възможно плановете да са се променили оттогава. В тях не се посочва датата или мястото на предстоящата офанзива, но съдържат информация за това колко бригади Украйна планира да подготви за офанзивата и колко оборудване ще получат. Документите съдържат и информация като дневния разход на боеприпаси за HIMARS.

В един от слайдовете руските жертви се оценяват на 16 000 – 17 000 убити, а украинските – на 71 500. Това според NYT навежда на мисълта, че документите явно са били променени, тъй като оценката на руските жертви е необосновано ниска: още на 17 март руската редакция на BBC беше потвърдила от открити източници имената на 17375 души при 16 071 на 3 март. Реалният брой на загиналите е значително по-висок, а и западните официални лица са посочват няколко пъти по-високи цифри. Тази фалшификация може да означава опит за дезинформация на Русия, а и изтеклите документи се появиха в проруски канали.

Въпреки това американските агенции се опитаха да премахнат тези документи – до този момент неуспешно. „Наясно сме с публикациите в социалните медии и министерството проучва въпроса“, е заявил говорител на Пентагона пред NYT.