Европейският съюз възнамерява да намали прекомерната „доминация на долара“ на световните пазари. Това съобщи Financial Times (FT) с позоваване на проекта на Европейската комисия (ЕК) и източници.

Според вестника ЕС възнамерява да засегне тази тема няколко дни преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, планирано за 20 януари. В същото време ЕК възнамерява да приеме проекта на 19 януари, но източниците не изключват въвеждането на допълнителни промени.

FT добавя, че в проекта се говори за трудностите на европейските страни, дошли след ограничителните мерки, наложени от американския президент Доналд Тръмп срещу Иран. Документът подчертава, че пазарите трябва да бъдат защитени от „последиците от незаконното екстериториално използване“.

„Годините на президентство на Тръмп подчертаха нашите уязвимости и ние трябва да се справим с тях, дори ако той напусне. Говорим за мястото на ЕС в света – за възможността да бъдем икономическа и финансова сила, сравнима с нашия размер „, заключи един от източниците.

Вижте още:
След дигиталното евро на ЕС – Вашингтон проучва варианти за кибер-доларАмериканската централна банка проучва възможен кибер долар, но ще се движи бавно, за да гарантира, ч…Nov 11 2020skafeto.com

Дигитално евро – инициативата на ЕЦБЕвропейската централна банка (ЕЦБ) ще започне в понеделник (12 октомври) обществена консултация и ще…Oct 11 2020skafeto.com