Досиетата Пандора – ново мащабно разследване, публикувано днес от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), показва как множество държавни и правителствени ръководители, включително кралят на Йордания и европейски премиери, са натрупали милиони в тайни офшорни активи.

Разследването на така наречените „Pandora Papers“, в което участват около 600 журналисти от десетки медии, включително BBC, The Washington Post и The Guardian, се основава на изтичането на около 12 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света.

Изтеклите данни свързват руския президент Владимир Путин с тайни финансови активи в Монако. Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който следващата седмица ще се яви на избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, която е използвана за закупуването на две вили във Франция за 12 млн. паунда. Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър пък е спестил 312 000 лири данъци при покупката на лондонския си офис. Той купува офшорка, която притежава сградата.

Според документите йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, оценявана на около 100 млн. долара. Притежава един куп фирми в Братански Виржински острови и други данъчни убежища, като Абдула II бин Ал-Хюсеин е купил 15 имота от 1999 г. насам. Те ключват три съседни имота с изглед към окена за 50 милиона лири в Малибу, Калифорния, както и такива в Лондон и Аскът във Великобритания.

Семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев пък е купило собственост във Великобритания за над 400 милиона лири. На всичко отгоре са спечелили и 31 милиона от продажба на кралския тръст, който управлява имотите на Елизабет II. 11-годишният син на президента на Азербайджан Илам Алиев – Хейдер притежава офис сграда в Мейфеър, Лондон за 33 милиона лири.

Президентът на Кения Ухуру Кенята и шестима членове на неговото семейство също притежават мрежа от офшорни компании, съобщавa BBC. Те са свързани с 11 фирми, една от които има активи за 30 млн. долара.

Хора от най-близкия кръг на пакистанския премиер Имран Хан, в това число министри от правителството му и членове на семействата им също притежават тръстове с милиони долари.

И президентът на Украйна фигурира в Пандорските досиета. Според разкритите данни Володимир Зеленски е прехвърлил своя дял от офшорна компания точно преди да спечели изборите през 2019 година.

Колумбийската певица Шакира и германският супермодел Клаудия Шифър също са свързани с офшорни активи, съобщи информационният портал Infobae, позовавайки се на разследването.

„Сред лицата, които документите свързват с офшорни сметки в Пандора пейпърс са музикалната поп дива Шакира и супермоделът Клаудия Шифър“, пише порталът.

Вижте още:
Ружа Игнатова и наркотрафиканта Таки в схемите разкрити от досиетата FinCen„Ружа Игнатова е на видно място в световните медии в скандала #FinCenLeaks. В периода 2009-2010 г. т…Sep 21 2020skafeto.com

Досиетата ОпенЛуь: Ето къде 266 милиардери са „скрили“ богатството сиЕдна малка (едва пет пъти по-голяма по площ от нашата столица) европейска държава е привлякла повече…Feb 15 2021skafeto.com


loading...