доставките на стоки
Снимка: Tom Fisk from Pexels

Кошмарът с доставките на стоки в световен мащаб се разраства. Недостиг на компютърни чипове. Невиждани досега задръствания на пристанищата, сериозна липса на шофьори на товарни камиони. Общо взето това описва ситуацията със световни вериги за доставки, пише CNN, цитирана от money.bg.

Затрудненията в доставките повишават цените за потребителите, а възстановяването на световната икономика се забавя. Изглежда обаче ситуацията не е стигнала дъното. Според Moody’s Analytics прекъсванията във веригата на доставки „ще се влошат“.

„Възстановяването на световната икономика все още набира скорост. Все по-очевидни са затрудненията от прекъсванията във веригата на доставки“, пише Moody’s в свой доклад.

Според анализа най-сериозните препятствия пред затруднените вериги за доставки са граничният контрол, ограниченията за движение, липсата на глобален Ковид сертификат и намаляване на търсенето.

„Така се образува перфектна буря, при която глобалното производство ще бъде възпрепятствано. Доставките няма да се извършват навреме, разходите и цените ще се повишат. Ръстът на БВП в световен мащаб няма да бъде голям“, пише Moody’s в доклада

„Най-слабото звено може би ще бъде недостигът на шофьори на камиони – проблем, който стана причина за задръстванията в пристанищата и липсата на гориво в бензиностанциите в Обединеното кралство“, смята Moody’s.

Нужна е хармонизация на правилата и разпоредбите, чрез които транспортните работници се придвижват до пристанищата и в международните световни центрове. Това обаче е е трудна задача, защото начина, по който страните се борят с Covid е различен.

„Китай се стреми към намаляване на случаите до нула, докато САЩ са „по-склонни да живеят с Covid-19.“ Това е сериозно предизвикателство пред въвеждането на основни глобални правила, смята агенцията.

Други експерти обаче са много по-оптимистични по отношение на перспективите на веригата за доставки. Според изпълнителния директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън проблемите ще отшумят бързо.

Вижте още:
Глобалните вериги за доставки са пред колапсМеждународната корабоплавателна камара и други индустриални групи предупредиха за „срив на глобалнит…Oct 1 2021skafeto.com


loading...