руски общински служители

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Два дрона са атакували тази нощ столицата на Руската федерация Москва. Безпилотен летателен апарат се удари в сградата на бизнес център на проспект „Лихачов“ в руската столица Москва. По предварителна информация няма пострадали. Това съобщава ТАСС, като цитира съобщение на службите за спешна помощ.

Съобщава се за експлозия. Счупени са стъкла на площ от 50 кв.м. м на 17-ия и 18-ия етаж на небостъргача.

По-рано беше съобщено, че фрагменти от дрон са открити на Комсомолски проспект близо до къща 17.

В момента движението по алеята е блокирано. Спешна помощ и служители на реда са на място.

Кметът на Москва Сергей Собянин потвърди за инцидента, няма сериозни разрушения, както и пострадали. Всички оперативни служби работят на място.

Министерство на отбраната също заявява, че столицата Москва е била атакувана, като директно възлага отговорността на Киев – „опитът на Киев да атакува с безпилотни летателни апарати бе пресечен, дроновете са неутрализирани със средствата на радиоелектронната борба“, заявява руското МО.

Тази година няколко пъти безпилотни летателни апарати са имали за цел столицата на Русия, като атаките не са чести, за разлика от дроновете, които вече почти регулярно летят към Крим. Украинските военни не поемат директно отговорност за атаките, но когато става въпрос за Москва дори са заявявали, че нямат интерес на практика да осъществяват такива атаки, включително намеквайки, че това би било изхабяване на ценен ресурс.

На 4 юли три дрона бяха свалени в околностите на Москва бе затворено летище „Внуково“. На 30 май общо осем дрона бяха засечени в района Москва, като два се разбиха във високи жилищни сгради, но нямаше сериозно пострадали хора.

Най-зрелищната атака с дрон бе осъществена на 3 май над Кремъл, няколко дни преди Парада на победата на 9 май. Акатаката предзвика остри реакции на всички нива в Москва, но Украйна и до този момент отрича съпричастност, включително и заради безсмислието на атаката, тъй като нямали цели в Москва.

Припомняме, че на 22 юли дронове летяха към Крим и горя склад за боеприпаси. Движението на автомобили по Кримския мост бе „временно спряно“. Това бе поредната атака към Крим за една седмица, след като в началото й бе повреден и самия мост на Керченския пролив.

Украинският президент Володимир Зеленски преди това защити правото на Украйна да нанася удари по Кримския мост, свързващ руската територия с анексирания Крим.