хакери НАТО възпиране на Русия руски дипломати ядрено оръжие в Европа руски войски на украинската граница НАТО класифицирана информация Блинкън Столтенберг химически оръжия Украйна

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Страните от Г-7 и НАТО подписаха споразумения, за да предложат на Украйна дългосрочни ангажименти за сигурност по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО се е споразумяла за пакет от три части, който ще даде на Украйна многогодишна програма за практическа помощ, създаване на координационен съвет НАТО-Украина. Той ангажира НАТО да позволи на Украйна да се присъедини към алианса, без да преминава през План за действие за членство.

Членовете на Г-7 Германия, Япония, Франция, Канада, Италия, Великобритания и Съединените щати подписаха общ рамков документ, наречен „Съвместна декларация за подкрепа за Украйна“, целящ да предложи на Украйна военна, финансова и разузнавателна подкрепа. Всеки членще влезе в двустранни преговори за сигурност с Украйна по отношение на документа.

Това анализира в дневния си доклад за фронта в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че други страни ще имат възможност да се присъединят към декларацията на по-късен етап. Съобщава се също, че общият рамков документ обещава незабавни стъпки за бързо предоставяне на цялата необходима подкрепа на Украйна в случай на нова атака, но не уточнява как ще изглежда тази подкрепа.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че споразуменията, постигнати на срещата на върха на НАТО, означават, че Украйна ще получи официални гаранции за сигурност, въпреки че в момента нито споразуменията на НАТО, нито на Г-7 предоставят такива гаранции.

Украйна наистина осигури забележителни споразумения, които ще засилят дългосрочната западна подкрепа и вероятно ще послужат като рамка за потенциално увеличаване на западната помощ за сигурността на Украйна.

Украйна осигури допълнителни двустранни споразумения за сигурност и отбрана по време на втория ден от срещата на върха на НАТО на 12 юли. Украинският министър на отбраната Олексий Резников подписа споразумения с шведския министър на отбраната Пол Йонсон за сътрудничество в областта на отбранителните поръчки и с френското министерство на отбраната за увеличаване на френския военна помощ за Украйна със 170 милиона евро.

Украинската президентска канцелария съобщи, че Австралия ще изпрати допълнителни 30 бронирани машини Bushmaster в Украйна.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна допълнителни 50 милиона паунда помощ за сигурността, включително допълнителни боеприпаси за танковете Challenger. Норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам заяви, че Норвегия ще предостави допълнителен пакет за поддръжка на NASAM (норвежка усъвършенствана ракетна система земя-въздух), включително два допълнителни центъра за управление на огъня, две стартови единици и резервни части. Японският премиер Фумио Кишида отбеляза, че Япония ще предостави на Украйна 30 милиона долара несмъртоносно оборудване, включително системи за откриване на дронове.

Руското информационно пространство продължава да демонстрира като цяло сдържан отговор на срещата на върха на НАТО. Много руски източници твърдяха, че отдавна са имали достъп до документите за планиране на срещата на върха и че нито едно от получените споразумения не е изненада. Много блогъри твърдяха, че срещата на върха е била „провал“ за Украйна, защото не си е осигурила незабавно членство в НАТО членство. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев подчерта, че участниците в срещата действат по „предсказуеми начини“ и че Западът ще продължи да предоставя на Украйна военна помощ и следователно Русия ще продължи да преследва същите цели в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков представи шаблонна риторика на Кремъл, като заяви, че това е посегателство върху руските интереси в областта на сигурността.

Руският отговор опровергава реалността, че срещата на върха демонстрира степента, в която руската инвазия през 2022 г. е отклонила целите, за които Кремъл твърди, че е започнал войната. Целта да се предотврати разширяването и да се изтласка НАТО от границите на Русия беше едно от заявените искания на Кремъл преди инвазията. Кремъл е повтарял тази цел непрекъснато през цялата война. Липсата на общо недоволство вероятно показва, че Кремъл е интернализирал тези поражения и желае да избегне спирането им. Много руски източници съобщават за срещата на върха на НАТО по безпристрастен и приглушен начин, който не е съизмерим с по-широкото поражение, което срещата на върха всъщност представлява за предвоенните цели на Русия.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко три сектора от фронтовата линия на 12 юли и според съобщенията постигнаха успехи в някои райони. Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските сили продължават настъпателните действия в направленията Бахмут, Мелитопол (западната част на Запорожка област) и Бердянск (район на границата между Донецк и Запорожка област).

Украинският генерален щаб също съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех по линиите Била Хора-Андриевка и Била Гора-Курдюмивка (до 13 км югозападно от Бахмут). Говорителят на украинската Таврийска група войски майор Валерий Шершен заяви, че украинските сили са постигнали частичен успех и са напреднали по линията на фронта в посока Бердянск. Руски блогери твърдят, че украинските сили също са напреднали близо до Орихово-Василовка (11 км северозападно от Бахмут) югозападно от Велика Новосилка, Донецка област и южно от Орихов в западна Запорожка област.

Руските сили извършиха още една серия от удари с безпилотни самолети Shahed в Украйна на 12 юли. Украински военни източници съобщиха, че Русия е изстреляла 15 безпилотни самолета Shahed от Курска област и че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 11 от изстреляните безпилотни самолети. По-специално, руските сили не са нанасяли ракетни удари, насочени към украинска инфраструктура през последните няколко дни, докато срещата на върха на НАТО продължава във Вилнюс, поведение, което донякъде се различава от предишните руски модели за провеждане на ракетни удари, за да съответства на големи международни политически събития, които са от значение за война в Украйна.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че групата Вагнер е предала почти изцяло въоръжение и военна техника на МО. Говорителят на руското МО Игор Конашенков обяви на 12 юли, че „Вагнер“ е прехвърлила повече от 2000 единици оборудване и оръжия на руското МО. Конашенков заяви, че прехвърлените оръжия включват танкове Т-90, Т-80 и Т-72, реактивни системи за залпов огън (РСЗО), зенитно-ракетни системи, гаубици, противотанкови оръдия, минохвъргачни системи, бронирани трактори, бронетранспортьори носители, превозни средства и малки оръжия.

Конашенков заяви, че руското МО е прехвърлило цялата техника и въоръжение в тиловите райони, където руските ремонтно-възстановителни части ще поддържат и подготвят техниката за използване. Конашенков също твърди, че десетки единици от прехвърлената техника никога не са били използвани в бойни условия.

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин заяви, че някои членове на вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин може да го накарат да прекрати войната, за да го свали от власт. Гиркин твърди, че бунтът на Пригожин е успял, което е довело до преразпределение на властта според плановете на покровителите на Пригожин, които Гиркин предложи да включват първия заместник-началник на администрацията на президента Сергей Кириенко, милиардера и известен личен банкер на Путин Юрий Ковалчук и ръководители на енергетиката Аркадий и Борис Ротенберг.

Гиркин твърди, че властовата структура, включително министърът на отбраната Сергей Шойгу, губернаторът на Московска област Андрей Воробьов и кметът на Москва Сергей Собянин, е отслабена след бунта. Гиркин твърди, че членовете на „Кооператив Озеро“ – сдружение, обединяващо дачите на Путин и няколко членове на неговия вътрешен кръг в Ленинградска област – искат да изгонят Путин в полза на един от собствените си членове, като Пригожин или Кириенко. Гиркин твърди, че „Ozero Cooperative“ първо има за цел да саботира руските военни операции, отбранителната промишлена база и контрола на тиловите райони, за да накара Путин да осъзнае, че трябва да приеме поражението във войната. Гиркин предупреди, че членовете на „Кооператив Озеро“ ще се насочат към Министерството на отбраната, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и други структури извън контрола на президентската администрация.

Твърденията на Гиркин вероятно са част от продължаващите му усилия да намали руската политическа и вътрешна подкрепа за потенциално прекратяване на огъня във войната в Украйна, но неговото насочване към определени членове от вътрешния кръг на Путин е забележително. Гиркин многократно е обвинявал Пригожин, че е част от фракцията, аргументираща се в полза на замразяването на линиите в Украйна, докато Гиркин е аргументирал в полза на смилащи, продължителни военни усилия, както ISW съобщи по-рано.

Кириенко по-специално е виден рупор на Кремъл за вътрешната политика и въпросите на окупацията. Съобщава се, че Кириенко се е позиционирал да разшири политическия си обхват през последните години, включително в развитието на образованието, надзора на регионалните избори, развитието на руския интернет и информационен блок и политически неправителствени организации.

Руското опозиционно издание Meduza, позовавайки се на източници от президентската администрация, съобщи по-рано, че Кириенко се опитва да се позиционира като възможен наследник на Путин.

Източниците на Meduza смятат, че липсата на връзка на Кириенко с регионалните правителства или бизнеса подкопава перспективите му, но отбелязват, че вероятно е в състояние да преодолее тези проблеми. Гиркин най-вероятно се опитва да представи Пригожин като пряка заплаха за режима на Путин, за да насърчи по-суровите действия на Кремъл срещу Пригожин и да обезсърчи всякакви усилия за замразяване на фронта в Украйна. Гиркин може да се опитва да дискредитира Кириенко и други предполагаеми покровители на Пригожин, за да подкопае всякаква подкрепа, която Пригожин може да има сред всички възможни останали видни покровители.

Руските официални лица продължават да се борят с въпроса за сигурността на международните граници на Русия. Лидерът на партията „Справедлива Русия — за истината“ Сергей Миронов обяви на 12 юли, че е изпратил писмо до руския президент с призив за възстановяване на граничните войски, които преди това бяха ликвидирани като независима единица и прехвърлени към Федералната служба за сигурност (ФСБ) през 2003 г.

Миронов подчерта, че в настоящите условия е ясно, че са необходими напълно оборудвани и определени гранични войски за защита на руските гранични зони. ISW по-рано писа, че Миронов е свързан с Пригожин и по-специално призова за укрепване на граничната защита преди бунта на 24 юни.

Привързаността на фракции към въпроса за граничната сигурност може да е нова точка на напрежение във вътрешнополитическата сфера – на фона на минали нахлувания на изцяло руски проукраински групи в Белгородска област и предполагаеми украински удари по различни руски гранични и тилови райони. Особено ако лица, свързани с Вагнер, смятат, че съществуващият руски апарат за сигурност не е в състояние да осигури адекватно осигуряване на граничните райони. Предложението на Миронов за възраждане на граничните войски, независими от ФСБ, също заслужава внимание, като се имат предвид съобщенията, че ръководителят на ФСБ Александър Бортников е участвал в дискусии с белоруския президент Александър Лукашенко относно гаранции за сигурност.

Миронов и някои служители, свързани с „Вагнер“, може би обмислят непредвиден случай, при който бойци да бъдат използвани за персонал на независими органи за гранична сигурност.

Руските власти в окупирани територии използват обещанието за медицинско лечение, за да принудят жителите на окупираните територии да получат руски паспорти и да се преместят на руска територия. Ростовският държавен медицински университет (организация, подчинена на руското Министерство на здравеопазването) заяви на 11 юли, че четирима лекари от неговите лекари предоставят медицински услуги в Хеническ, окупираната Херсонска област.

Ростовският държавен медицински университет отбеляза, че ако е необходимо високотехнологично лечение, специалистите ще организират прехвърлянето на пациентите в клиниката в Ростовска област.

Украинският център за съпротива отбеляза, че прехвърлянето в Ростовска област за медицинско лечение е безплатно, при условие че пациентът притежава руски паспорт, което предполага, че руските власти използват обещанието за медицинско лечение, за да принудят хората да получат руски паспорти и да напуснат украинска територия.

Русия продължава да отвежда украинските деца по-дълбоко в окупираните райони на Украйна и да ги депортира в Русия. Известен руски блогър публикува реклама на 11 юли, призовавайки своите абонати да дарят, за да помогнат за транспортирането на деца от Донбас до окупирания Крим.

Блогърът твърди, че даренията на абонатите вече са осигурили трансфера на 200 деца от Донбас и че скоро са необходими повече средства, за да се доведат деца в детския лагер „Олимп“ в Крим. Канал в Telegram, свързан с окупационната администрация на Херсонска област, освен това съобщи, че 700 деца на възраст от шест до 16 години са отишли да „почиват и да подобрят здравето си“ в Кабардино-Балкарската република.

Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко публикува отново кадри от руския канал „Оплот ТВ“, в които се твърди, че окупационната администрация на Мариупол е поела попечителството над 444 сираци в Мариупол.

Руските и окупационните власти планират да създадат общ икономически макрорегион между руските региони и окупираните територии на Украйна. Департаментът за икономическо развитие на Воронежска област заяви на 10 юли, че е представил проект на споразумение за създаването на макрорегион „Донбаска общност“, който ще обедини промишления, научен, образователен и културен потенциал на Воронежка и Ростовска области с окупираните Донецка и Луганска област.

Донбаската общност има за цел да улесни интеграцията на окупираните Донецк и Луганск в руската правна, политическа и икономическа сфера и да засили взаимодействието в областта на търговията, инвестициите, индустриалните комуникации, предприемачеството, строителството, транспорта и жилищно-комуналните услуги.

Коалицията от Групата на седемте (G7) и НАТО подписаха споразумения, за да предложат на Украйна дългосрочни ангажименти за сигурност по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли.

Украйна осигури допълнителни двустранни споразумения за сигурност и отбрана по време на втория ден от срещата на върха на НАТО на 12 юли.

Руското информационно пространство продължава да демонстрира като цяло приглушен отговор на срещата на върха на НАТО. Приглушеният руски отговор опровергава реалността, че срещата на върха демонстрира степента, в която руското нахлуване през 2022 г. е отклонило целите, за които Кремъл твърди, че е започнал войната.