Мария Воронцова

Сочената за дъщеря на руския президент Владимир Путин ендокриноложка Мария Воронцова проявява интерес към създаването на бебета с променена ДНК, съобщи „Свободна Европа“.

Преди това агенция „Блумбърг“ информира, че в края на юли тя е участвала в секретна среща с участието на здравни чиновници и специалисти по генетика, на която темата е обсъждана. Според агенцията, присъствието на Воронцова не е случайно и че решението за евентуално провеждане на експерименти с „редактиране“ на човешката ДНК ще бъде взето лично от Путин.

Впоследствие директорът на руския Научен институт по биомедицинска химия „В.Н. Орехович“ – Андрей Лисица потвърди пред изданието РБК, че срещата се е състояла на 24 юли в Медико-генетичния научен център в Москва. На нея е дискутирана спорна идея на руския генетик Денис Ребриков за провеждането на генетичен експеримент, нееднозначен от научна и етична гледна точка.

Дъщерята на Путин проучва модифицирането на човешката ДНК

Той предлага да се използва технологията за генетично редактиране CRISPR-Cas9 за премахване на „неправилен“ фрагмент на ДНК от оплодена човешка яйцеклетка. Ребриков планира да „редактира“ ген, пораждащ наследствена глухота – когато той е „дефектен“ и при двамата родители, децата също се раждат глухи. Съобщава се, че е намерена и двойка, готова да се подложи на експеримента.

По-рано ученият смяташе да модифицира ДНК в яйцеклетка на ХИВ-позитивна майка. В интервю за „Свободна Европа“ самият той коментира, че да се намерят участници за такъв експеримент е практически невъзможно.

Повечето експерти, участвали в срещата, са възразили срещу плановете на Ребриков, а Мария Воронцова не е изразила еднозначна позиция. Тя е заявила, че научният прогрес не може да бъде спрян, редактирането на човешката ДНК трябва да бъде забранено за частни компании и да бъде изключителен прерогатив на държавата за „по-добър контрол“.

След като новината беше публикувана в рускоезичните медии, в руското общество се породиха въпроси дали интересът на президентското семейство не е свързан с използването на генното инженерство за военни цели.

В отговор на въпрос, зададен от агенция „Блумбърг“, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че редактирането на генома „не е президентска тема“.

Темата предизвика и скептични реакции.

„Звучи страшно. Но! Като се има предвид 1) каква квалификация имат в русия всички тези марии воронцови и 2) извечният спътник на руския живот – корупцията, може да не се съмняваме, че няма да създадат войник, лишен от страх и болка, а просто хора със сериозни нелечими заболявания.“ – коментира журналистката от „Ехото на Москва“ Карина Орлова в профила си във Фейсбук.

Очаква се до края на този месец Ребриков да внесе предложението си за експеримента в руското здравно министерство.

Мария Воронцова, за която е известно, че е голямата дъщеря на Путин, никога не е представяна официално като част от неговото семейство. Руският президент пази в тайна самоличността на роднините си и информацията, която е известна за тях, е неофициална.
Полет от Москва за среща с Путин се оказва фатален за Илия ПавловБосът на империята „Мултигруп“ Илия Павлов би могъл да остане жив и до днес, ако не се бе завърнал с…Feb 24 2019skafeto.com

loading...