Европа ембарго Ще има ли режим на тока у нас

Много важно е какво ще стане в Украйна. Последното нещо до което ще се прибегне, е ембарго за природния газ, преди това ще е за нефта. Ако се мине на вариант ембарго, Европа ще има дефицит от 62 кубически м газ. Това заяви пред БиТиВи енергийният експерт Васко Начев.

Нищо добро не чака Европа, ако има ембарго. Няма от къде да бъдат компенсирани на 100% нещата, ще трябва преструктуриране. При тази ситуация, ако се запази седмица-две напред от 1 април ще има драстично повишение. 2600 щ.д. за 1000 куб. м е цаната на борсата днес. До края на месеца има много време.

Динамиката на пазарите е такава, че е трудно да се следи, призна той. Минимум с 50 лв. ще се увеличат сметките. Ако има развръзка, цените на борсата ще се сринат.

Според експерта 2021 г. не е база за сравнение, защото цената на природния газ върви нагоре. Газът през 2021 г. си възвърна позициите от 2019 г. Днес е 275 евро за мегават час на природния газ. Това са непосилни цени, те не могат дълго време да се задържат. Очаквам доста смут да настане на пазара, голяма част от потребителите ще намалят до минимум ползването на газ, допълни Начев.


loading...