СЗО Омикрон Европа Спутник V ваксини руски коронавирус СЗО болкоуспокояващи преди ваксина Moderna съмнения Трета вълна на COVID-19 САЩ Световната здравна организация Маската за предпазване от COVID-19 Новият щам на коронавирус края на COVID пандемията

Повече от половината хора в Европа са на път да се заразят с варианта на коронавируса „Омикрон“ през следващите два месеца, ако заразяванията продължат с настоящите темпове. Това предупреди Световната здравна организация (СЗО), предаде „Франс прес“.

Говорейки на пресконференция, регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге предупреди, че вариантът „Омикрон“ представлява „нова приливна вълна от запад на изток, която залива“ европейския регион.

„При тази скорост Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) прогнозира, че повече от 50 процента от населението в региона ще бъде заразено с „Омикрон“ през следващите шест до осем седмици“, каза Клуге пред репортери.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии, включително няколко в Централна Азия, а Клуге отбеляза, че 50 от тях са потвърдили заразени с варианта „Омикрон“.

Според СЗО към 10 януари 26 от тези страни са съобщили, че над 1% от населението им „хваща COVID-19 всяка седмица“ и че в региона са регистрирани над 7 млн. новозаразени с вируса само през първата седмица на 2022 г.

Позовавайки се на данните, събрани през последните няколко седмици, Клуге каза, че вариантът е потвърден като по-преносим и „мутациите, които има, му позволяват да се прикрепва по-лесно към човешките клетки и може да зарази дори онези, които са били заразени или ваксинирани по-рано“.

Клуге обаче подчерта също така, че „одобрените ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу тежко заболяване и смърт, включително за Омикрон“.


loading...