Водещите европейски хотелски вериги наемат работници без опит или дори автобиография, на фона на огромният недостиг на служители . Ръководителите признават, че годините на нископлатен персонал са се върнали, тъй като вече са неспособни да отговорят на търсенето на пътувания след пандемията.

Хиляди работници напуснаха хотелиерския сектор, когато международните пътувания бяха спрени по време на пандемията от COVID-19. Мнозина предпочетоха да не се върнат, намирайки по-добре платена работа, оставяйки хотелиерите да се справят с недостиг.

Най-голямата компания в сектора в Европа Accor, която управлява марки като Mercure, ibis и Fairmont в над 110 държави, се нуждае от 35 000 работници в световен мащаб.

По думите на главния изпълнителен директор Себастиен Базен вече наемат хора бе никакъв опит и без автобиография. „Това са студенти, хора, идващи от Северна Африка“, каза Базен. По думите няма други решение. Недостигът на персонал е толкова огромен, че новоназначените получават шест часа обучение и се учат по време на работа, каза той.

Подобни са неволите в Испания и Португалия, където туризмът представлява съответно 13% и 15% от БВП преди пандемията. Хотелиерите там предлагат по-високи заплати, безплатно настаняване и бонуси, здравни осигуровки.

И по-малките хотели са изправени пред подобни предизвикателства с персонала. Оперативният директор на Hotel Mundial, един от най-емблематичните хотели в Лисабон, коментира, че в момента се опитва да наеме 59 работници. Без достатъчно персонал той се страхува, че някои хотели ще намалят броя на гостите и удобствата, които могат да предоставят.

„Ако не можем да наемем служители, ще трябва да намалим услугите“, каза той. „Това е жалко и драматично за индустрия, която не е имала приходи през последните две години.“

Испания и Португалия, две от най-известните туристически дестинации в Европа – там този сценарий се повтаря в барове, ресторанти.

В кетъринг индустрията на Испания липсват 200 000 работници, а португалските хотели се нуждаят от поне още 15 000 души, за да отговорят на нарастващото търсене, според националните асоциации на хотелиерството, пише Daily Sabah.

Правят се опити работниците да бъдат привлечени обратно. В Испания баровете и ресторантите са увеличили заплатите на работниците с близо 60% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано, според официални данни. Но туристическата индустрия все още е секторът, който плаща на служителите най-малко – около 1500 евро на месец.

В съседна Португалия се очаква заплатите на работниците в хотелиерството да се увеличат със 7% тази година, според проучване на централната банка и Националния статистически институт, но средната заплата в сектора е 881 евро на месец, над минималната заплата на 705 евро.


loading...