Инженерното подразделение на Министерството на отбраната на Египет, което изпълнява мащабните правителствени проекти в страната, обяви конкурс за име, мото и лого на Новата административна столица, съобщи в. „Ал Ахрам“.

Всички египетски граждани могат да участват чрез специална интернет страница, като крайният срок е 18 ноември. Подадените предложения ще бъдат прегледани и оценени от комисия от експерти и представители на интелектуалния елит.

„Визуалната идентичност“ на Новата административна столица трябва да „отразява визията на държавата за създаване на нови „умни“ градове и напредък на обществото чрез наука, изкуство, иновация, устойчиво развитие и модерни технологии“, се посочва в обявата за конкурса.

Плановете са до края на годината в новия град, който се изгражда от 2015 година върху 700 квадратни километра на 45 километра източно от Кайро, да се преместят десетки хиляди държавни служители.

В административната столица ще има двадесет жилищни комплекса, в които се очаква да живеят 6,5 милиона души. Тя ще разполага с летище и електрически влак, а общата дължина на уличната мрежа ще е 650 километра. Планирани са 1250 джамии и църкви, конгресен център с капацитет 5000 души, близо 2000 училища и университети, над 600 медицински заведения, както и един от най-големите паркове в света.


loading...