Ейск

13 души са убити, сред които 3 деца, а 19 са ранените при катастрофата а на руски военен самолет в Ейск, съобщи помощник-министърът на здравеопазването Алексей Кузнецов, цитиран от руски медии.

Руски военен самолет се разби снощи в градската част на курорта Ейск на брега на Таганрогския залив на Азовско море и подпали 9-етажен жилищен блок. Местните власти в Краснодарския край съобщиха, че пожарът е започнал минути след падането на изтребител Су-34.

Според различни източници самолетът се е разбил в двора на къща на ул. „Комунистическа“ №20, след което боеприпасите му са започнали да се взривяват и някои от тях уцелили намиращия се в съседство блок. Огромен пожар е обхванал всички етажи.

На мястото на катастрофата пристигнаха множество пожарни автомобили и линейки. Според неокончателната информация, в блока са живеели 600 души. Общата площ на пожара е над 2000 кв. м., пише Сега.

Двамата пилоти на изтребителя са катапултирали и оцелели. На публикувани в социалните мрежи снимки се вижда парашутист, който се приземява след падането на самолета.

„При набиране на височина за тренировъчен полет от военното летище на Южния военен окръг се разби самолет Су-34. Самолетът се разби в град Ейск. Според доклада на катапултиралите пилоти причината за катастрофата е запалване на един от двигателите по време на излитане. На мястото на катастрофата на Су-34 в двора на един от жилищните квартали се е запалило горивото на самолета“, казват от руското военно министерство.

Губернаторът на Краснодарския край Кондратиев се държа абсолютно неадекватно при срещата си с близки на загиналите и ранените. Той им пожела да отидат на работа в прекрасно настроение.

Това е третият самолет на МО за 8 дни, който пада в южната част на Русия заради неизправност, отбелязва Moscow Times. На 9 октомври край фермата Рогалик в Ростовска област се разби самолет Су-25. 161.ru, позовавайки се на източник от правоприлагащите органи, съобщи, че пилотът не е могъл да катапултира и е загинал. Изданието, позовавайки се на местни власти, предполага, че самолетът се е разбил поради проблеми с двигателя.

“Югополис” съобщи, че същия ден Су-24 е извършил твърдо кацане в Ростовска област, близо до фермата “Сибирка” в Морозовски район. Самолетът е изпълнявал тренировъчен полет без боеприпаси. Двама пилоти са успели да катапултират. Според пресслужбата на Южния военен окръг причината за инцидента е техническа неизправност.

От началото на войната поне 10 военни самолета са катастрофирали не на бойното поле, изчисли Bell:

24 февруари: Ан-26, Воронежска област
8 април: МиГ-31, Ленинградска област.
17 юни: Су-25, Белгородска област
21 юни: Су-25, Ростовска област
24 юни: Ил-76, Рязанска област
11 септември: Су-34, Крим
1 октомври: неназован военен самолет, Крим
9 октомври: Су-34, Ростовска област
9 октомври: Су-25, Ростовска област (втори за един ден)
18 октомври: СУ-34 в Краснодарския край

Още от Свят


loading...