екстремистки движения в Германия

Полската агенция за новини (Polska Agencja Prasowa, или PAP) съобщи, че „екстремистки и терористични движения в Германия използват отслабената от пандемията държавна инфраструктура за своите цели и призовават за „Деня X“, особено сега, когато доминира вируса „Омикрон“.

Между другото, Федералната служба за защита на конституцията на Германия (Bundesamt für Verfassungsschutz, или BfV) в неотдавнашния си доклад „За силната демокрация и за безопасната Германия“ нарече десния екстремизъм най-голямата заплаха. Тези движения са особено опасни в Тюрингия, една от икономически най-развитите федерални държави в източната част на Германия (в бившата ГДР).

Немският вестник Frankfurter Rundschau (FR) пише, че през пролетта на 2020 г., когато беше въведен локдаун, след кратко време се образуваха „групите на съпротивата“, или така наречените „коронаскептиците“. Към тях се присъединиха крайно десните, предани нацисти, които надигнаха главите, на фона на пренаписване на историята на Втората световна война. Сега неонацистите изглежда доминират и/или са много видими в протестното настроение.

„В момента властите в Германия бият тревога, тъй като този изключително заразен „омикрон“ се разпространява бързо в страната и според много експерти може да доведе до увеличаване на броя на отпуските по болест и на карантините в полицията и специалните служби . И това може да даде шанс на десните екстремисти“, отбелязва FR.

Така Стефан Крамер, ръководител на офиса на BfV в Тюрингия, каза: „Представителите на крайната десница чакат по-голямата част от служителите на реда и служителите в сигурността да се разболеят, за да обявят „Деня X“ и да изведат многобройните си поддръжници на улиците. И след това ще устроят „Нощта на дългите ножове“. Не, неонацистите, все още не са способни да „предизвикат хаос във Федералната република, но те са способни да организират въоръжено насилие, за да отстояват „своите ценности“, казва Крамър.

За тези, които не знаят, „Дена Х“ е утвърден термин в немските десни кръгове, и означава началото на фашисткия държавен преврат. За екстремистите, според FR, това е момента, в който да завземат властта и това „трябва наистина да бъде извършено и осъществено в пълен мащаб“.

Томас Халденванг, ръководител на BfV, наскоро каза пред списание Stern, че по време на демонстрации е трудно да се направи разлика между „коронаскептиците“ и крайната десница. И двете групи са агресивни. Според него „особено в източната част на страната, в бившата ГДР, виждаме, че десните екстремистки групи, като Frei Sachsen, се опитват да провеждат своите демонстрации под прикритието на борбата с коронавируса“.

Но, не всичко обаче е толкова ясно, както описва ситуацията шефът на BfV. Много „коронаскептици“ са хора, които са разочаровани от сегашната държавна система. Сред тях има и такива, които изпитват носталгия по социализма, защото сегашната система ограничава техните права. Като цяло мнозина „се чувстват забравени и нежелани от държавата“, обяснява Халденванг. Той добавя: „И това може да действа като катализатор за екстремизъм“.

Вече се появиха доста сериозни примери, че в Германия се случва нещо опасно. Тайните служби успяха едва в последния момент да спрат убийството на премиера на Саксония Михаел Кречмер, планирано от групата „Дрезден“ през декември.

Екстремистите все още нямат нужните умения за конспирация и нивото на тяхната вътрешна дисциплина все още е ниско, но те се учат бързо. По-специално сред тях все по-голямо значение придобиват бойните спортове, особено смесените бойни изкуства, като кикбокса, пише Александър Ситников в анализ в svpressa.ru, публикуван и от Труд.

Преди пандемията крайната десница проведе турнир „Битката на Нибелунгите“ и „Тейваз – битката на свободните хора“. Симон Йегер, член на форума, който наблюдава крайната десница в Германия, пише, че сред високопоставените чиновници на ФРГ има убедени „неонацисти“, без които неонацизмът би бил обречен. Но във всеки случай хората, които са недоволни от реда на нещата, отиват при „неонацистите“.

Може би това да е така, но като цяло в просперираща Германия днес, десницата едва ли е способна да разруши или да завземе институциите на властта. Но кой знае какво ще се случи утре. Броят на привържениците на неонацистите в Германия расте, включително и с пренаписването на историята на Втората световна война.

Логиката на феновете на фюрера и на тези, които му симпатизират, за която говори Халденванг, изглежда е изключително проста. Когато все повече „авторитети“ в Германия твърдят, че Сталин е лош, а Съветският съюз е империя на злото, тогава според младите хора Хитлер като неговия антипод е добър, а Третият райх като враг на СССР, не е толкова страшен, както се е смятало преди. И като цяло Вермахтът и СС не са унищожавали руснаците, а са се опитвали да спасят Европа от „еврейските комуняги“.

Ако погледнете немската картина с ясно око, можете ясно да видите, че не само Германия, но и целият Запад се нуждае от отчаяно от нов враг. Не за да се бие с него, а за да се напудрят мозъците на своите граждани. По време на Студената война такава схема, между другото, работеше повече или по-малко нормално, но с разпадането на СССР всичко се промени.

И тук не става дума само за Германия, взета поотделно, в която вече службите виждат предстоящия „Казахстан“, в който от един привидно безобиден социален протест ситуацията моментално се превърна в кървав въоръжен бунт, който обхвана цялата страна. Изглежда, че наистина за властите остава все по-малко време, за да спрат социалния взрив, независимо от каква причина е предизвикан – дали от увеличението на цената на газа, или от принудителната ваксинация или от притока на мигрантите.

В Германия, по-специално, ако се съди по изявлението на Халденванг, служителите на BfV разбират заплахата от въоръжено насилие. И като цяло Западът осъзнава опасността от „казахстанския пример“ във всяка отделна страна. САЩ, например, като „лидер на свободния свят“, ще проведат учения през този януари за „унищожаването на американските партизани“ в селските райони на Северна и Южна Каролина. Военните игри се отнасят към неконвенционалната война и се наричат с кодовото име „Робин Сейдж“.

Те са толкова реалистични и покриват толкова голяма площ, че американската армия изпрати известия до местните правоохранителни органи, като ги предупреди да не предприемат ученията за истинското въстание като през изминалата година. Тогава някой наистина прекали по време на тези „антипартизански игри“ и удари един войник, който се опитваше да бъде най-„реалистичният бунтовник“.

Интересното е, че учението „Робин Сейдж“ е проведено за първи път през 1974 г., когато ФБР съобщава за висок риск от вътрешноамериканско въоръжено въстание заради силното разочарование от властите и капиталистическата ценностна система. Но ако по-рано тези игри бяха много ограничени и краткосрочни, сега те ще продължат от 22 януари до 4 февруари и ще обхванат 25 окръга в Северна Каролина и 3 окръга в Южна Каролина.

Пентагонът, чрез местните вестници в Северна и Южна Каролина, обясни същността на „Робин Сейдж“ – „ученията са предназначени да представят среда на политическа нестабилност, характеризираща се с въоръжен конфликт“ между властите и цивилното население.

Разбира се, има я и другата страна на тези игри, в които янките действат като организатори на „бунтовническото движение“, с което да дестабилизират държавната система в една неприятелска страна.

И още нещо: в Германия вече сравниха скоростта на разпространение на антиправителствените възгледи, особено сред младите хора, със заразността на „омикрона“. Може би някой ще се радва на появата на „зигхайл“ младежите в родината на Хитлер и на партизаните в САЩ. Но и в Русия обаче са възможни безмилостни и безсмислени бунтове на хората, които са изключително разочаровани от действията на властите.

Още Коментари


loading...