https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Екстремните жеги и наводнения могат да лишат производителите на дрехи от 65 млрд. долара приходи от износ в периода до 2030 г. – и то когато става въпрос за само 4 конкретни държави в Азия: Бангладеш, Камбоджа, Пакистан и Виетнам. Това показва съвместно проучване на Schroders и Университета „Корнъл“, цитирано от „Ройтерс“.

Контекст: Държавите не са случайно избрани. В Бангладеш, Камбоджа, Пакистан и Виетнам се произвеждат 18% от всички дрехи и обувки по света. Правят ги 10,6 млн. души.

Това обаче са и едни от най-застрашените от климатичните промени държави в света.

Детайли: Авторите на изследването са анализирали веригата на доставки на 6 глобални играчи от шивашката промишленост. Всички те се оказват сериозно уязвими от климатични проблеми в четирите държави, като една от компаниите даже би се лишила от 5% от годишната си печалба.

Според събраните данни повишаването на температурите ще намалява все повече производителността, а наводненията ще затворят нови и нови фабрики и така приходите на компаниите ще се свият с около 22%. 950 000 души са в риск да останат без работа.

Ако не се направи нищо, пропуснатите приходи от износ през 2050 г. ще са вече 68,6%, а заетите в сектора ще са с 8,64 млн. по-малко.

Защо: Изпълнителният директор на Глобалния институт по проблемите на труда в „Корнъл“ Джейсън Джъд коментира пред агенцията, че никой от представителите на бизнеса, с които са говорили, въобще не си е давал сметка за проблемите, които жегите и наводненията създават за индустрията.

„Климатичните мерки са свързани с намаляване на емисиите и рециклиране и нищо или почти нищо по отношение на високите температури и наводненията“, коментира той.

Още нещо: Не само бизнесите не се замислят достатъчно за рисковете, свързани с климата. Не го правят и инвеститорите. „Има толкова малко данни за това – някои производители на дрехи даже крият къде се намират фабриките на доставчиците им“, коментира ръководителят на изследванията в областта на устойчивите инвестиции в Schroders Ангъс Бауър.


loading...