електроенергията в Европа

След като локдауните принудиха Базел Хамзех да затвори кафенето си в модерен берлински квартал за месеци, 53-годишният предприемач е изправен пред нова криза: високи сметки за ток, пише Bloomberg. Цените на природния газ и електроенергията се покачиха в цяла Европа, достигайки рекорди в някои страни, след като бизнесите отварят отново врати, а служителите се връщат в офисите. В Германия цените на едро се увеличиха с над 60% тази година, оставяйки собственикът на кафенето Frau Honig без други възможности, освен да увеличи цените на продуктите.

Цените на енергията растат по света, тъй като световната икономика започва да се възстановява от пандемията, и подхранват притесненията относно инфлация. В Европа плановете за декарбонизация на икономиката също играят своята роля, тъй като ютилити компаниите плащат почти рекордни цени за въглеродни кредити, от които се нуждаят, за да могат да произвеждат ток от изкопаеми горива.

Към всичко това добавяме и недостига на природен газ и резултатът е високи цени на електроенергията — сметка, която потребителите ще платят. Испания вече бе принудена да намали някои енергийни налози, а Великобритания вероятно ще позволи на ютилити компаниите да повишат сметките за втори път тази година, което ще засегне 15 млн. души.

По-високите цени са главоболие и за политиците, които след по-малко от 100 дни ще се срещнат в Шотландия, за да начертаят пътя към въглеродно неутрална икономика. Правителствата по света се опасяват, че гласоподавателите ще се разбунтуват заради скъпия ток и в крайна сметка ще се опълчат срещу идеята да плащат за енергийния преход. По-рано в Швейцария на референдум бе отхвърлена идеята за амбициозен климатичен закон, който би повишил данъците за редица дейности, като шофиране и летене.

„Ще видим ли отново жълти жилетки по улиците, ще видим ли повторение на швейцарския референдум?“, пита Тиери Брос, енергиен професор в Paris Institute of Political Studies. „Няма как да те изберат отново, ако вкараш хората в енергийна бедност“.

Високите цени вероятно ще останат. Русия изнася по-малко газ за Европа, а Азия насочва към себе си втечнения природен газ, което ще направи запълването на пресъхналите запаси след тежката зима още по-трудно. Цените на природния газ в Европа вече достигнаха рекорд и всичко това подхранва повишение на цените на електроенергията.

Повишение на сметките за електроенергия, един от най-големите разходи след наема, има потенциала да извади от бизнеса множество малки компании.

Междувременно в Европа инфлацията започва да се покачва, като през юли повишението на цените е 2,2% — най-високото от октомври 2018 г.

Европа има и най-амбициозният план за декарбонизация в света, като цели да намали емисиите с поне 55% до 2030 г. от нивата от 1990 г. Но някои държави недоволстват заради високата социална цена, която трябва да бъде платена. Франция лобира за смекчаване или отлагане на плана за разширение на въглеродния пазар; Нидерландия и Унгария са притеснени от социалното въздействие на идеите. Във Великобритания също има въпроси относно разходите, които трябва да бъдат направени.

Една от държавите, които страдат най-много в момента, е Испания, където цените на електричеството се удвоиха над €100 за MWh.

В България цените на тока за бизнеса също достигат рекорди през последните дни, макар и тук да има и други, по-специфични причини. Цените достигнаха невиждани над 300 лева за MWh на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), при прогнозирани от КЕВР 119 лева за MWh.

Сред причините са от една страна горещините, които предизвикаха рекордно потребление на електроенергия. Сред тях е и повишението на на въглеродните квоти. Но и трудно обяснимото решение на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която далеч не използва всичките си мощности — въпреки че цените са високи и тя има възможност да печели.

През последните дни видяхме намеса от Министерството на енергетиката, след която държавният ТЕЦ пусна още един блок, което свали цените на тока със 72 лева за MWh за ден.


loading...