Нарастващите цени на въглищата и недостигът на електроенергия в Китай забавиха растежа на втората по големина икономика в света през третото тримесечие на годината и все повече заплашват да се прехвърлят върху световните вериги за доставки през последното четвърто тримесечие. Световната икономика вече е ударена, пише Russia Today, взимайки предвид последните икономически данни на Европа, Русия и САЩ и мнението на финансови експерти.

Миналата седмица фючърсите в Китай затвориха на рекордно високо ниво, след като 60 въглищни мини в най-големия въгледобивен регион в страната бяха принудени да затворят на фона на силни дъждове, наводнения и свлачища, влошавайки допълнително кризата с енергийните доставки. Последва уикендът с неочаквано студени дни в някои части на Китай, което изпрати цените на въглищата до нови още по-големи върхове. В същото време търсенето на електроенергия нараства.

Основната причина за това е възстановяването на промишлеността след пандемията. Именно тя доведе до недостига на въглища в страната, която от миналия месец разпределя енергийните доставки в поне 17 от континенталните региони. От една година насам цената на най-активно търгуваните китайски фючърси на въглища се е повишила с над 200%, според оценките на Reuters.

Прекъсванията на електроенергията и понижените инвестиции в имоти след кризата с Evergrande доведоха до по-слаб от очаквания икономически растеж в Китай през третото тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил едва с 4,9% в сравнение със същия период на миналата година и остава под 5,2-процентния ръст, очакван от повечето финансови експерти.

Забавянето на китайския икономически растеж и прекъсването на електрозахранването във фабриките предвещават още по-големи бъдещи затруднения в глобалните вериги за доставки. А те и без това вече са в криза заради от масовия недостиг на чипове и забавянето на доставките на различни суровини. Много големи компании от Азия, САЩ и Европа изпитват финансови затруднения на фона на растяща инфлация и обедняване на средната класа.

Вчера от нидерландската технологична компания Phillips предупредиха, че продажбите им за третото тримесечие на годината са „повлияни неблагоприятно от засилващите се проблеми в глобалната верига за доставки, като недостига на електронни компоненти“.

„Нестабилността на веригите за доставки се засили в световен мащаб, което вече доведе до по-дълги срокове за получаване на нашите продукти и понижени приходи“, коментира изпълнителният директор на Philips – Франс ван Хутен.

Световната икономика вече е ударена. Усеща го бизнесът, усещат го правителствата, усещат го и все по-голяма част от хората. Големият въпрос е до кога ще продължи този удар и дали няма неговата сила да се увелиава още през следващите месеци.

Вижте още:
Очакваме ли нова финансова криза?Не малко от нас помнят какво се случи преди 13 години когато в САЩ гръмна балона с ипотечни облигаци…Oct 16 2021skafeto.com


loading...