електронни отпадъци
Снимки: Tom Fisk from Pexels

Планината от електронни отпадъци и електрическо оборудване, изхвърлена през 2021 г., ще тежи повече от 57 милиона тона, изчислиха изследователи. Това е повече от теглото на Великата китайска стена – най -тежкия изкуствен обект на планетата.

Оценката е на международна експертна група, посветена на справянето с глобалния проблем с отпадъците от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО), пише greentech.bg. Учените посочват, че стойността на тези изхвърлени материали е огромна.

Според доклад на Световния икономически форум за 2019 г., електронните отпадъци в света имат материална стойност 62,5 млрд. долара. „Тон изхвърлени мобилни телефони е по-богат на злато от тон златна руда“, казва д-р Рюдигер Куер, директор на програмата на ООН за устойчиви цикли (SCYCLE).

Е-отпадъците включват предмети като мобилни телефони, хладилници, електрически кани, телевизори, играчки с батерии, камери, спортно оборудване.

В световен мащаб количеството на електронните отпадъци нараства с два милиона тона всяка година. Смята се, че по-малко от 20% се събират и рециклират.


loading...