Елизабет Втора

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Невероятната опашка за поклонение пред кралица Елизабет Втора в Лондон върви към своя финал с началото на дългата церемония по нейното погребение, за което днес в британската столица пристигат държавни глави и кралски особи от цял свят.

Снощи около 22.30 ч. местно време властите обявиха, че опашката е затворена, предава Сега. Последна получи специалната силиконова гривна за поклонението жена на средна възраст, показаха репортажи на телевизиите. В пиковете часове на вчерашния ден – последният за сбогуване на гражданите с кралицата в Уестминстър Хол, чакането достигна 14 часа. Опашката се вие без прекъсване от сряда при страхотна организация на властите и удивително търпение от страна на хората. На нея се редиха без предимство и звезди като Дейвид Бекъм.

В унисон с траурните моменти животът във Великобритания днес няма да следва обичайния си ход. Дори „Хийтроу“ ще спре полетите за кратки периоди предиобяд и следобяд, за да не смущават самолетите процесиите и минутите мълчание.

В рамките на днешните церемонии британците – а с тях и светът, ще видят ритуали, неизпълнявани от последното подобно погребение – на бащата на Елизабет Джордж Шести. Пазителят на кралските бижута например тържество ще свали кралската корона от ковчега, символизирайки раздялата на кралицата от короната. Лорд-шамберланът пък – най-високопоставеният служител на кралския двор, ще трябва да счупи жезъла си и да го постави върху ковчега в знак, че настъпва краят на неговата служба за кралицата.

След като в 8.30 ч. българско време завърши поклонението в Уестминстър хол, за което хиляди хора се редиха от миналата сряда, следва церемонията в Уестминстърското абатство. На тази церемония са поканени световни лидери и кралски особи от цял свят. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Ковчегът бе пренесен на лафет и теглен от 142 моряци от Кралския флот се отправи от Уестминстър Хол до абатството. Чарлз и други представители на кралското семейство го съпровождат. Защо моряци? Традицията съществува, откакто конете се подплашили при погребението на кралица Виктория и едва не катурнали ковчега й.

В 12.52 ч. процесията пристигна в абатството. В 13.00 ч. започна службата. Тя ще завърши с две минути мълчание, което ще се съблюдава в цяла Великобритания.

Какво предстои:

– в 14.15 ч. процесия, водена от краля, ще съпроводи ковчега до Триумфалната арка на Уелингтън в Хайд парк. В тази част от церемонията Биг Бен ще отброява всяка минута с камбанен звън;
– в 15.00 ч. пред арката ковчегът ще бъде пренесен в кралската катафалка и ще отпътува за Уиндзор;
– в 17.06 ч. катафалката ще пристигне в Уиндзор и ще поведе процесия към замъка.
– в 18.00 ч. започва последната погребална служба в параклиса Сейнт Джордж, на която ще присъстват около 800 души – кралското семейство, лидери от Британската общност и бивши и настоящи членове на кралското домакинство;
– в 21.30 ч. ще се проведе служба само за краля и кралското семейство, след което кралица Елизабет Втора ще бъде погребана в параклиса, редом до принц Филип и своите родители Джордж Шести и Елизабет (кралицата майка).

Виж още:Какви болести издават подутите ръце на Чарлз IIIТраурът за смъртта на кралица Елизабет II още не е изтекъл, но кралските хроникьори в Англия имат но…Sep 13 2022skafeto.com

Чарлз оставя Даяна, докато на Уилям му правят мозъчна операция„Те са всичко за мен. Прегръщам децата си и непрестанно лягам до тях всяка вечер. Искам да имат сигу…Sep 12 2022skafeto.com


loading...