https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Археолози установиха, че група от конструкции в древния град на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан в Мексико, вероятно са част от комплекс от резиденции на елита на свещения град, основан през пети век, съобщи Reuters, цитирани от БТА.

Археологът Франсиско Перес Руис каза, че досега не са известни други жилищни комплекси в Чичен Ица, което означава, че находката вероятно е „първата група резиденции, в която управникът е живеел с цялото си семейство“.

Районът, известен като Чичен Виехо, се очаква в близко бъдеще да бъде интегриран към зоната за посещения на археологическия обект Чичен Ица, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Районът се изследва от 1998 г. Близо два милиона души посещават всяка година Чичен Ица, сочат официални данни.

Вижте още:
Нивото на развитие на стоматологията при маите изненадва ученитеГрупа учени анализират зъби на маи, открити на археологически разкопки и откриват неочаквано високо …Jul 2 2022skafeto.com

Учени: Маите се оказват още по-кръвожадни отколкото се смяташеКаква е ролята на войната в цивилизацията на маите? Нови доказателства от езерни утайки около изоста…Aug 13 2019skafeto.com


loading...