https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Елитната 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия ще бъде прехвърлена в Европа, за да подсили защитата на източния фланг на НАТО. Това съобщи в „Туитър“ мисията на САЩ в Северноатлантическия алианс.

„След 80 години 101-ва въздушнодесантна дивизия, известна като „Крещящите орли“, се завръща в Европа“, се казва в съобщението. Около 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия. 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия се бие по време на Втората световна война в Западна Европа. Участва в десанта в Нормандия и в операция „Маркет Гардън“.

В края на юни, на среща на върха в Мадрид, лидерите на НАТО се споразумяха да увеличат броя на силите за бързо реагиране на Алианса почти осем пъти – до 300 000 души. В момента те наброяват 40 000 бойци, които трябва да са готови да започнат бойни мисии в рамките на 15 дни.


101-ва въздушнодесантна дивизия е лека пехотна дивизия на армията на Съединените щати, която е специализирана в операции по въздушно нападение. Тя може да планира, координира и изпълнява множество операции за въздушно нападение с размер на батальон за превземане на територии. Тези операции могат да се извършват от мобилни екипи, покриващи големи разстояния, воюващи зад вражеските линии и работещи в строги условия с ограничена или влошена инфраструктура. Нейната уникална мобилност на бойното поле и високото ниво на обучение я задържат в авангарда на сухопътните бойни сили на САЩ в последните конфликти: операциите за борба с тероризма в Ирак, в Афганистан и в Сирия, като част от операция Inherent Resolve.

Формирана през 1918 г., 101-ва дивизия за първи път е форматирана като въздушнодесантна единица през 1942 г. По време на Втората световна война тя придобива известност с ролята си в операция Overlord (Денят „Д“ и въздушния десант на 6 юни 1944 г. в Нормандия, Франция); Операция Market Garden; освобождението на Холандия; и действието му по време на битката при Булдж около град Бастон, Белгия.

По време на войната във Виетнам 101-ва въздушнодесантна дивизия участва в няколко големи кампании и битки, включително битката при Хамбургер Хил през май 1969 г. В средата на 1968 г. дивизията е реорганизирана и преименувана като аеромобилна дивизия; през 1974 г. като десантно-щурмова дивизия. Имената отразяват преминаването на дивизията от самолети към хеликоптери като основен метод за дислоциране на войски в битка.

В разгара на Войната срещу тероризма 101-ва въздушнодесантна дивизия разполага с над 200 самолета. Това число се свива до малко над 100 самолета с премахването на 159-та бойна авиационна бригада през 2015 г., което я прави не по-различна по конфигурация от останалите леки пехотни дивизии на армията. През 2019 г. медийни доклади предполагат, че армията работи за възстановяване на авиационния капацитет на 101-ва, така че да може да се върне към вдигане на цяла бригада в една операция за въздушно нападение.

Седалището на дивизията е във Форт Кембъл, Кентъки. Много настоящи членове на 101-ва са възпитаници на училището за въздушно нападение на армията на САЩ, което е съвместно с дивизията. Училището е известно като едно от най-трудните в армията; само около половината от започналите го завършват.

Screaming Eagles са наричани „върхът на копието“ от министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс и най-мощната и тактически мобилна дивизия на армията на САЩ от генерал Едуард К. Майер, тогава началник-щаб на армията .