Ел Чапо

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Мексиканските сили за сигурност вчера арестуваха Овидио Гусман, синът на излежаващия присъда наркобарон Хоакин Гусман – „Ел Чапо“, съобщи министърът на отбраната на Мексико. Гусман беше задържан в град Кулиакан в щата Синалоа, който се намира в сърцето на търговията с наркотици в Мексико, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той беше арестуван за кратко и през 2019 г. След новината за вчерашния арест целият щат Синалоа беше обхванат от насилие.

КАКВО ЗНАЕМ ЗА РОЛЯТА НА ГУСМАН СЛЕД АРЕСТА НА БАЩА МУ?

Гусман, който е известен под прякора „Мишката“, стана един от висшите лидери на картела „Синалоа“ след ареста на баща му през 2016 г. Арестът на „Ел Чапо“ доведе до засилване на кървавите сблъсъци с конкурентния картел „Халиско ново поколение“, който се отцепи от „Синалоа“ през 2010 г.

КАКВО СЕ СЛУЧИ, СЛЕД КАТО ГУСМАН БЕШЕ ЗАДЪРЖАН ПРЕЗ 2019 Г.

Неумелите действия на властите при ареста на Гусман през октомври 2019 г. поставиха правителството в неудобно положение и извадиха на показ предизвикателствата в борбата срещу картелите, които контролират големи райони в Мексико. Тогава силите за сигурност в Кулиакан не успяха да се справят със стотиците членове на картела в града и кадри от последвалите сражения в градски условия бяха излъчени в реално време по социалните медии от ужасени цивилни. Месеци след това президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че лично е наредил Гусман да бъде освободен, за да защити населението.

ЗАЩО НАГРАДАТА ЗА ЗАЛАВЯНЕТО НА ГУСМАН
Е НА СТОЙНОСТ 5 МИЛИОНА ДОЛАРА

САЩ от години искат Гусман да бъде екстрадиран. През декември 2021 г. Държавният департамент обяви награда на стойност 5 милиона долара за информация, която би довела до ареста и осъждането на „Мишката“. По думите на Държавния департамент Гусман управлява лаборатории за метамфетамин в Синалоа, които произвеждат между 1300 и 2200 килограма от наркотика месечно. Смята се, че Гусман е наредил също да бъдат извършени множество убийства, като сред жертвите е популярен мексикански певец, отказал да пее на сватбата на наркобарона.

Американската Администрация за борба с наркотиците (DEA) смята, че картелите „Синалоа“ и „Халиско ново поколение“ са отговорни за вноса на голямата част от фентанила в САЩ. Администрацията отчете рекорден брой на смъртните случаи от свръхдоза с наркотика.

КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА АРЕСТА НА ГУСМАН ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО?

Решението на Лопес Обрадор да отстъпи пред заплахите от насилие от страна на картела „Синалоа“ през 2019 г. предизвика критики, че той не преследва достатъчно строго наркобандите. Вчерашният арест на Гусман може да е сигнал, че правителството има желанието и възможностите да им се противопостави.

Арестът беше извършен в подходящ момент преди срещата на високо равнище между Лопес Обрадор, президента на САЩ Джо Байдън и канадския премиер Джъстин Трюдо от 9 до 11 януари в столицата на Мексико. Вашингтон отдавна оказва натиск върху Мексико да направи повече, за да спре картелите и притока на наркотици като фентанила през американско-мексиканската граница и през октомври Лопес Обрадор обеща да „се бори срещу фентанила с всички сили“.

Още от Свят