френското знаме

Еманюел Макрон тихомълком промени френското знаме, предава DailyMail. Новото знаме е изложено на правителствени сгради в цялата столица, включително Елисейския дворец и Народното събрание. Това се случва без обществен дебат и официално решение по темата.

Промяната беше потвърдена от Елисейския дворец. Идеята е от миналата година в опит да се свърже отново с френския флаг от 1793 г. – символ на Френската революция, според Europe 1.

Решението беше предмет на много дебати в правителството на Макрон, тъй като някои от официалните лица не одобриха новия цвят, докато Макрон смяташе, че по-тъмният нюанс е по-елегантен.

Въпреки че решението е взето от Макрон, се разбира, че Арно Джоленс, неговият оперативен директор, стои зад този ход.

Знамето е използвано за първи път през 1790 г. по време на Френската революция след създаването на първата френска република през 1792 г.

Републиката прилага серия от радикални промени съгласно Конституцията от 1793 г., включително ангажимент за политическа демокрация, всеобщо избирателно право и еднакво прилагане на закона за всички.

Трикольорът, който е проектиран от Жак-Луи Давид, е официално приет за национален флаг през 1794 г.

Версията на знамето с по-светлия син цвят е въведена през 1976 г. от президента Валери Жискар д’Естен за използване в телевизионни правителствени речи.

Синьото и червеното са традиционните цветове на Париж и са били използвани от милицията по време на Френската революция. След образуването на републиката е добавено бяло, за да национализира символа.

Трите цвята понякога се приемат за представяне на трите елемента на революционното мото, liberté (свобода: синьо), égalité (равенство: бяло), fraternité (братство: червено).


loading...