https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Войната в Украйна промени из основи световната енергетика, но освен това и спомогна за ускоряване на много перспективни разработки, които могат да ни помогнат да използваме по-ефективно енергия, която във все по-голяма част се произвежда и съхранява екологично. Вече има един добър такъв пример – във Финландия вече експериментално се използва „батерия“ от пясък. Тя е много по-екологична и по-евтина от литиево-йонните решения, пише Business Insider.

Контекст: Няма нищо случайно в това, че в тази част на Европа се разработват подобни иновации. „Русия искаше да си гарантира, че Украйна няма да получи никаква помощ от съюзниците или че тя ще е минимална (…) Един от начините за това беше да държат Европа като заложник чрез огромната ѝ зависимост от руските енергийни доставки“, коментира зам.-директорът на Глобалния енергиен център на Атлантическия клуб Олга Хакова.

ВЕИ енергията е не само по-чиста, тя дава и независимост от изкопаемите горива, които Стария континент трябва да внася – включително от държави, които ги използват за геополитически боздуган.

Да добиваш енергия от слънце, вятър и вода и да ги съхраняваш в литиево-йонни батерии, обаче, не е дългосрочното решение. Литиевите доставки постепенно вървят към монополизиране от няколко глобални играчи – както е с петрола. Добивът на никел и кобалт допринася за огромни щети за природата, а в държави като Демократична република Конго десетки хиляди деца се налага да работят в мините при нечовешки условия.

Освен това, li-ion батериите са силно пожароопасни.

Детайли: Алтернативата на финландската компания Polar Night Energy използва безопасния и изобилен пясък, за да съхранява енергия. Как работи тяхната батерия?

Когато има достатъчно количество ВЕИ енергия, тя се използва за нагряването на съдържанието на специално изолиран съд, в който има десетки тонове пясък.
Пясъкът се поддържа с помощта на вентилатор на постоянна температура, която е значително над точката на кипене на водата.

Когато е нужно използването на съхранената енергия, нагорещен от пясъка въздух може да се използва превръщането на вода в пара – например, за задвижването на турбина.

Песимистите отбелязват, че пясъкът е до 10 пъти по-неефективен от химическата батерия, но в същото време от Polar Night Energy отбелязват, че тяхната технология е и десетократно по-евтина и единствената движеща се част в нея е вентилаторът, който не е скъп.

Прототипът им е с капацитет от 8 мегаватчаса топлинна енергия и може да отдава по около 200 киловата – достатъчно за 100 домакинства и обществен басейн. Това се постига със 110 тона пясък, при това от видове, които не са подходящи за строителство.

Според компанията технологията може да се използва и за създаването на 1000-мегаватчасови батерии.

От друга страна: Даже компанията производител е много внимателна в коментарите си за възможностите пясъчните батерии да се използват специално с цел генериране на електроенергия. Причината – превръщането на топлината в ток изисква допълнителни системи и води до определени загуби.

Освен това, нуждата от големи количества пясък означава, че този тип системи са по-добри за цели населени места или заводи – а не толкова, например, за отделни къщи.

Какво предстои: От Polar Night Energy твърдят, че вече има голям интерес към техните батерии от компании от различни сфери.