ЕП Джак Ма
Джак Ма (Снимка: wikipedia commons, Ben Hider)

Заместник-председателят на Европейския парламент (ЕП) и заместник-ръководител на Свободната демократична партия на Германия Никола Бер изрази загриженост относно слуховете за изчезването на основателя на компанията за електронна търговия Alibaba Джак Ма, предаде ТАСС.

„Изчезването на основателя на Alibaba Джак Ма би трябвало да причини сериозно безпокойство за всички нас“, каза Бер в интервю за медийната група Funke в сряда. Тя призна, че „може само да се гадае за конкретни обстоятелства“.

Бер изрази неразбиране на политиката на ЕС по отношение на Китай като цяло. По нейно мнение неотдавнашното споразумение за споразумение за инвестиционно сътрудничество между Европейския съюз и Китай не съдържа конкретна формулировка относно необходимостта от зачитане на правата на човека.

„ЕС сега е точно там, където Пекин би искал да го види, а именно, в свят на двойни стандарти“, каза тя.

Припомняме, че Ма не се е появявал от възникналите разногласия с властите. Последната му публична поява е на събитие на 31 октомври. През ноември той не се появи в ролята си на съдия на последния епизод на телевизионно шоу.

Ма не е първият китайски милиардер, атакуван от правителството.

През 2018 г. Ву Сяохуй, основател на застрахователния гигант Anbang, бе осъден за измама и злоупотреба с власт на 18 г. затвор. Китай вкара в затвора и други големи бизнесмени.


loading...