Ердоган атентат Инфлацията в Турция Ердоган посланици Заплатата на Ердоган дпс Турция мигрантския натиск пентагон

10 адмирали от запаса бяха арестувани в Турция, съобщава държавната Анадолската агенция. Причината е, че са подписали изявление, в което се потвърждава значението за турската сигурност на Конвенцията от Монтрьо, предназначена да предотврати милитаризацията на Черно море, съобщи държавната Анадолска агенция.

Изявлението, подписано от 104 бивши високопоставени военноморски служители, предизвика реакция от страна на властите, които го видяха като пряко предизвикателство от военните към цивилното правителство. Четирима други заподозрени са призовани да докладват на полицията в рамките на три дни като част от разследването на изявлението.

Говорителят на президента Ибрахим Калън настоя, че изявлението имало белезите на военен заговор за сваляне на правителството.

„Група пенсионирани войници се поставят в смешно и окаяно положение с изявлението си, което повтаря времената на военния преврат“, подчерта той.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., урежда използването на проливите Босфора и Дарданели от товарни кораби от други страни. Тя дава на Турция контрол над проливите в рамките на нейните граници и мирновременна ситуация гарантира достъп на граждански кораби.

Ердоган арестува 10 адмирали заради изявление за Черно море

Също така тя ограничава достъпа на военни кораби. Турция планира да изгради огромен канал, свързващ Черно море северно от Истанбул с Мраморно море на юг, който турски представител заяви, че няма да бъде обхванат от конвенцията.

„Монтрьо предостави на Турция възможността да запази неутралитета си по време на Втората световна война. Ние сме на мнение, че е необходимо да се избягват всякакви изявления и действия, които биха могли да доведат до обсъждане конвенцията от Монтрьо, важен договор от гледна точка на оцеляването на Турция „, се казва в изявлението на пенсионираните военни служители.

Адмиралите са заподозрени в заговор срещу държавната сигурност и конституционния ред, съобщи новинарският сайт Haberturk.


loading...