ердоган нато

Турският президент Реджеп Ердоган, който е на посещение в Азербайджан, се обърна към ЕС с призива да се откаже от политиката на двойните стандарти в борбата с тероризма.

„През 40-годишната история на борбата си с тероризма Турция се сблъска с много проблеми. Анкара стана свидетел на преднамереност и пристрастия от страна на държавите, които се определят като приятели и съюзници на Турция“, заяви Ердоган в словото си в Баку, цитиран от Анадолската агенция.

Според него именно в Сирия, както никъде по света, се е проявила политиката на двойните стандарти и предубежденията в сферата на борбата с тероризма.

„Турция е член на НАТО. В Алианса са почти всички страни от Евросъюза. Откога терористите са защитавани и обгрижвани от съюзниците ни в НАТО? Да не би без нашето знание терористите да са приети в Северноатлантическия алианс?“, запита турският лидер.

„Все още се намират някои, които твърдят, че сирийските отряди за народна защита YPG/PYD нямат връзка с терористите от ПКК /Работническата партия на Кюрдистан, бел.ред./ Вие нас за кого ни мислите? Анкара е прекрасно информирана за реалностите в региона. Нашето разузнаване знае всичко до най-малките подробности. Но вие принципно отказвате да признаете връзката между терористите. Защо? Защото Турция укрепва силата си“, подчерта от трибуната Ердоган.
Той бе категоричен, че Турция няма да се откаже от стъпките си за ликвидирането на тероризма, независимо от опитите на терористите и техните поддръжници.

Турският президент коментира и позицията на редица арабски държави. „Страните, които изключиха Сирия от Лигата на арабските държави, след старта на операцията „Извор на мира“ изведнъж поискаха да възстановят членството на Дамаск в организацията. Интересно, къде е истинската причина за тази стъпка?“, изрази съмненията си той.

Ердоган подчерта, че Турция се е превърнала в мишена за най-кървавите и коварни терористични организации като ДАЕШ, ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, ПКК и Ал-Кайда. „Жертви на терористичните актове станаха десетки хиляди турски граждани. Ние като никой друг знаем мъката от загубите след действията на терористите“, заяви той.

Турският президент каза, че заплахата от тероризма, произлизаща от сирийската територия, е съвсем реална. „Само през последните дни на турска територия се взривиха над 700 минометни снаряди, загинаха 18 души, сред тях бебе на 9 месеца. Ранени са над 200 жители на крайграничните райони на Турция“, съобщи Ердоган.

„Твърденията за това, че операцията „Извор на мира“ е насочена срещу етническите кюрди и отслабва борбата с терористите от ДАЕШ, че ще промени етническата карта на Сирия и ще нанесе удар по политическото урегулиране в тази страна, са лъжи и нелепици. Наша цел са терористите“, заключи турският президент.Започна се: Тръмп спази заканата си, САЩ с първи сериозен удар срещу ТурцияСАЩ въведоха санкции срещу Министерството на отбраната и енергетиката на Турция, както и ръководител…Oct 15 2019skafeto.com

Ердоган: ЕС да чуе внимателно думите на Борисов, че Турция е по-близо до България, отколкото БрюкселЕвропа е разбрала посланието, че ако нарича Турция „окупатор“, Анкара ще отвори вратите си за бежанц…Oct 14 2019skafeto.com

loading...