Ердоган победа на балотажа Мицотакис Швеция ще екстрадира в Турция поддръжник на ПКК

Настоящият президент на Турция Реджеп Ердоган обяви победа в неделя на балотажа на изборите в страната си. Така той навлиза в третото десетилетие на управлението си. При почти 99% от обработените изборни книжа, неофициалните резултати от конкурентни информационни агенции показаха, че Ердоган има 52% от гласовете. 48% от гласовете печели неговият съперник Кемал Кълъчдароглу. В първите си коментари след затварянето на избирателните секции Ердоган говори пред поддръжници в предизборен автобус пред дома си в Истанбул.

„Благодаря на всеки член на нашата нация, че ми повери отговорността да управлявам тази страна отново през следващите пет години“, каза той.

Припомняме, че днес се проведе вторият тур на президентските избори в Турция.

Повече от 60 милиона души бяха регистрирани за гласуване, включително 4,9 милиона гласували за първи път. Общо 191 885 урни бяха поставени за избирателите в страната.

Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч. на 28 май.

В чужбина турските граждани гласуваха предварително между 20 и 24 май, като около 500 000 гласа бяха подадени.

Народният алианс на президента Реджеп Ердоган спечели мнозинство в парламента, докато президентската надпревара продължава на втори тур.

На първия тур нито един кандидат не спечели пълно мнозинство, въпреки че Ердоган водеше.

Синан Оган, останалият на трето място кандидат на турските избори, подкрепи президента Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, като даде тласък на сегашния държавен глава и засили предизвикателствата за опозиционния кандидат.

Оган, твърдолинеен националист, който беше малко известен сред широката общественост преди кампанията, спечели 5,2% подкрепа на първоначалните президентски избори на 14 май може да реши изхода от балотажа, подкрепяйки един другите двама кандидати.

В Турция избират президент на балотажНай-дългогодишният лидер на страната членка на НАТО Реджеп Ердоган не се поддаде на критиките и съмн…May 28 2023skafeto.com


loading...