Ердоган Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Дир.бг.

От управлението по комуникациите на кабинета на Ердоган съобщиха, че двамата лидери са обсъдили въпроси от регионалния дневен ред с акцент върху последните събития в руско-украинската война.

Ердоган е отбелязал, че Анкара продължава да предприема необходимите инициативи с всички страни с цел разрешаване на проблемите, свързани с прилагането на Истанбулското споразумение за доставки на зърно (от пристанищата на Украйна – б.ред.).

Турският лидер е изразил увереност, че ще бъде създадена атмосфера на сътрудничество за разрешаване на въпроса за зърнените доставки. Според него конструктивният подход по темата би оказал стимулиращо въздействие върху двете страни по въпроса за завръщане към диалога.

Ердоган благодарил на Путин за „искрените думи“ по отношение на Турция и него лично пред дискусионния форум „Валдай“ на 27 октомври. Там Путин, цитиран от ТАСС, е определил Ердоган като „силен лидер и сложен, но последователен и надежден партньор“, който не позволява да бъде притискан и да бъде ръководен от интересите на трети страни.

От своя страна Путин е заявил, че Русия би могла да обмисли възобновяването на участието си в споразумението само след детайлно разследване на обстоятелствата около атаката с дронове срещу руски военни кораби в пристанището на Севастопол, както и след гаранции от страна на Киев, че няма да използва хуманитарния коридор за военни цели, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

Външните министри на Русия и на Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу също са провели телефонен разговор, в който са обсъдили ситуацията около споразумението за износ на зърно и храни през Черно море, е казал пред ТАСС източник от турското министерство на външните работи. Според съобщение на руското външно министерство, разпространено по-късно, двамата са потвърдили необходимостта от гаранции, които изключват действия, които подкопават зърнената сделка.

ТАСС съобщи още, че зърненото споразумение е било обсъдено днес отново и от министрите на отбраната на Русия и на Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар, като разговорът се е провел по инициатива на турската страна.

Още от Свят


loading...