Изборите в Турция избиратели в българия Турция спасителните операции

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли нарастващия международен натиск върху Анкара да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО преди срещата на отбранителен алианс през юли, предаде АФП.

„Швеция има очаквания. Това не означава, че ние ще се съобразим с тях“, заяви Ердоган и допълни, че Турция не може да одобри митингите на „терористичната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК)“ в скандинавската страна.

Според турския президент „при сегашните обстоятелства не можем да имаме положителен подход към присъединяването на Швеция към НАТО. НАТО не може да ни принуди да приемем Швеция, без тя да направи нещо срещу тероризма“, каза той, визирайки предстоящата среща на върха на НАТО, на която Швеция се надява, че Турция ще даде зелена светлина.

„За да можем да отговорим на тези очаквания, на първо място Швеция трябва да даде своя принос“, добави Ердоган.

Швеция и нейната северна съседка Финландия прекратиха десетилетната политика на военна необвързаност и подадоха заявление за присъединяване към ръководения от САЩ отбранителен блок в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Турция и Унгария ратифицираха членството на Финландия в НАТО по-рано тази година. Но парламентите и на двете страни все още не са одобрили влизането на Швеция – забавяне, което предизвиква нарастваща тревога на Запад.

Президентът на САЩ Джо Байдън притисна Ердоган за скорошно решение за Швеция по време на телефонно обаждане, което двамата проведоха, след като турският лидер си осигури преизбиране миналия месец.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди кандидатурата с Ердоган в Истанбул по-рано този месец. Ердоган отбеляза, че посещението на Столтенберг е съвпаднало с протест, организиран в Стокхолм от кюрдски поддръжници на групировка, призната от Анкара за терористична организация.

Турция настоява Швеция да забрани и да се противопостави на подобни митинги. „Има права, дадени на шведските правоприлагащи органи съгласно конституцията. Използвайте тези права. Ако не се справите с това, не можем да кажем „Да“ на срещата на върха във Вилнюс“, заяви Ердоган.