ердоган тръмп писмо

„Някой ден (ще дойдем) внезапно“, предупреждава турският президент Реджеп Тайип Ердоган от заглавие на в. „Ортадогу“, визирайки предстояща военна операция на Турция в Северна Сирия, предава БТА.

Изказването на Ердоган пред депутатите вчера на откриването на есенната сесия на парламента е във фокуса на всички турски вестници днес.

„Нямаме и ден за губене“ (в. „Йени шафак“), „Ние ще направим необходимото“ (в. „Стар“), „Няма да чакаме“ (в. „Милят“), „Не остана друга възможност“ (в. „Гюнеш“) – това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин.

„Някои се опитват да поставят Турция на колене, като й прехвърлят товара на тероризма и бежанците. Турция не е страна, която ще изостави собствената си сигурност и бъдещето на своите братя за радост на силите, които имат сметки в региона. Нима Турция е държава, която се наема да бъде подизпълнител на сценарии, писани на масата?“, заяви Ердоган.

Президентът негодува заради неизпълнените обещания към Турция и опитите тя да бъде залъгвана.

„Лично казахме в очите на онези, които от години залъгват Турция относно ликвидирането на терористичната организация, че е дошъл краят на тази игра. Не ни остана друг изход освен сами да продължим по пътя си. Планираме да настаним два милиона души в зона за сигурност, дълбока 30 километра“, каза още президентът.

Военни официални представители от Турция и САЩ се договориха през август за установяване на зона за сигурност в Северна Сирия и създаване на мирен коридор, който до облекчи движението на сирийските бежанци, които искат да се върнат у дома. Анкара обаче обвинява Вашингтон, че бави процеса и предупреждава, че ако американците продължат да протакат, ще предприеме самостоятелно военна операция в Северна Сирия.

Както уточни Ердоган, тази зона ще се простира от река Ефрат в Сирия до границата с Ирак.

„Ножът опря до кокала. Търпението ни към онези, които гонят свои сметки в региона, е на път да се изчерпи. Вече нямаме за губене и един единствен ден“, извежда акценти от изказването на турския лидер и в. „Милят“.

Още от Свят

loading...