ЕС в Латинска Америка

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова за по-голяма регионална интеграция между южноамериканските държави, съобщи АП. „С голяма радост приемам моите приятели, президентите на южноамериканските държави… Това, което ни обединява днес, е чувството за неотложност по отношение на нашия регион“, заяви Лула при откриването на срещата на върха, в която участват южноамериканските лидери.

„Една политически организирана, силна и сигурна Южна Америка ще разшири възможностите ни за международно утвърждаване на истинска латиноамериканска и карибска идентичност“, добави държавният глава на Бразилия.

Бразилският президент призова за създаването на „група на високо равнище“, която в рамките на 120 дни да изготви нова пътна карта за южноамериканската интеграция.

Наред с други неща Лула предложи „да се поставят регионалните спестявания в услуга на икономическото и социалното развитие“ и предложи да се намали зависимостта от долара и да се създаде обща валута, която да се използва във вътрешноюжноамериканската търговия.


loading...