върховенството на закона в България ЕС Грузия

На вчерашната среща на върха на Европейския съюз (ЕС), евролидерите гласуваха „за“ статута кандидат на Украйна и Молдова. Грузия обаче не получи такъв. Въпреки това, Брюксел даде надежди на страната, като поиска от нея изпълняване на необходимите реформи.

„Изключително важно е за страната, за хората в страната да приложат фундаменталните реформи, борбата с корупцията, независимостта на правосъдието. Въз основа на доклада на Комисията съм уверен, че ако има политическа воля в Грузия, би могло да бъде възможно те да постигнат огромен напредък. Знам, че те знаят точно какво е необходимо, за да предприемат стъпки в правилната посока.

Днес ние изпращаме послание на геополитическо ниво, че има избор, направен от грузинския народ и грузинските власти – това е изборът за свободния свят, изборът на основните ценности и демократичните принципи. Искаме да работим в тясно сътрудничество с тях, за да подкрепим усилията за работа в правилната посока.“, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, по време на съвместната си пресконференция с Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия (ЕК) и Еманюел Макрон, президент на Франция.

„Моето послание е, че огромното желание, което имате, копнежът за ЕС, е най-силният тласък по пътя напред. Грузия вече получи перспективата – това е голяма стъпка, много съществена перспектива към присъединяването, за да стане член. За първи път достига до този етап. Имате силна икономика, има много политически напредък. Това, което е необходимо, е да се осъществят няколко важни реформи и да се покаже политическо единство, за да се ангажира гражданското общество и да се продължи напред по тези реформи. И тогава следващите стъпки са в обсега.“, каза фон дер Лайен.

Макрон заяви, че това е исторически ден и повтори очакването за реформи.


loading...