ЕС руски активи заменя руския газ Шарл Мишел: Глобалната сигурност евро за приелите украински бежанци отказ от природния газ Русия архивите на България Нови правила за ДДС
Снимка: Gabor KOVACS

На страните от Европейския съюз ще бъде разрешено да използват средства от Фонда за възстановяване на ЕС, създаден в подкрепа на икономическия растеж след пандемията, за увеличаване на капацитета си за втечнен природен газ (LNG), заяви пред „Ройтерс“ комисарят на ЕС Паоло Джентилони.

Откакто Русия нахлу в Украйна, страните от ЕС се опитват да намалят зависимостта си от вноса на руски газ. Изграждането на нова инфраструктура за допълнителен внос на втечнен природен газ е част от стратегията на ЕС.

Германия и Балтийските страни вече съобщиха, че инвестират в мобилни терминали за втечнен природен газ. Гърция и България също предприеха стъпки в тази насока.

От началото на войната в Украйна Германия намали зависимостта си от руския внос на газ, който възлиза на повече от половината от целия внос на газ, с около 35%.

До края на годината Берлин планира допълнително да намали вноса до 30% от общия си внос на газ, което е почти половината от внесения през миналата година.


loading...