Брюксел е орязал с общо 1,2 милиарда евро от субсидиите за помощ на Турция от 2017 г. насам, разкри в понеделник Euro News Turkish.

Орязаният бюджет се дължи на липсата на напредък от страна на Анкара в реформите и основните права и свободи, съобщи високопоставен служител в Европейската комисия (ЕК).

В годишния доклад на ЕК от май се казва, че Турция показва значително отстъпление по отношение на върховенството на закона и съдебната система, основните права, икономическите институции, антикорупционните мерки, свободата на медиите и други области.

През 2018 г. ЕС намали с 759 милиона евро или 40 процента от отпуснатия бюджет предприсъединителна финансова помощ за Турция.

Докато дискусиите за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. продължават, финансовата помощ за Турция може да бъде допълнително намалена, ако страната не проведе реформи.

Европейският парламент призова лидерите на ЕС да прекратят официално преговорите за присъединяване на Турция през март.

Турция за първи път кандидатства за членство в ЕС през 1987 г., като официалните преговори за присъединяване започват през 2005 година.

Преди ден Турция се обяви за защитник на Европа и НАТО, след като Камарата на представителите на САЩ призна събитията от 1915 г. за геноцид срещу арменците и прие резолюцията на френския парламент относно операцията в Сирия.

Още:

Турция спира операция „Извор на мира“Турция прекратява военната си операция „Извор на мира“ срещу кюрдските сили в Северна Сирия, защото …Oct 23 2019skafeto.com

Турция и Русия ще обсъдят премахването на кюрдите от Северна СирияТурция и Русия ще обсъдят премахването на силите на „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Работ…Oct 20 2019skafeto.com

loading...