стоки преминаващи транзитно през Русия ЕС електроенергия руски активи заменя руския газ Шарл Мишел: Глобалната сигурност евро за приелите украински бежанци отказ от природния газ Русия архивите на България Нови правила за ДДС ес санкции китайски фирми
Снимка: Gabor KOVACS

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Европейският съюз ще предложи специален фонд за поддържане на армията на Украйна през следващите четири години, съобщава „Политико“, позовавайки се на петима дипломати, запознати с плана. Фондът ще бъде в размер на до 20 милиарда евро.

Предложението няма да включва пряко плащане на ЕС за оръжията на Украйна. Вместо това Брюксел ще помогне на страните да покрият собствените си разходи за закупуване и даряване на артикули като боеприпаси, ракети и танкове. Това ще спомогне и за заплащането на обучението на украински войници.

ЕС възприе този подход малко след като Русия нахлу в Украйна. Новото предложение, изготвено от дипломатическата служба на Съюза, обаче ефективно би засилило стратегията.

Като начало, цената ще бъде основен ангажимент за ЕС, потенциално увеличаване с близо пет пъти на 4-те милиарда евро, които блокът е отделил досега за подобни усилия през последната над година.

Това също би затвърдило идеологическата промяна в ЕС, който се самоопределя като проект за мир. Преди Русия да нахлуе в Украйна, идеята ЕС да субсидира доставки на оръжия до военна зона би била немислима. Сега това е напът да стане действителност за години напред.

По ирония на съдбата (и може би показателно), всичко това се прави чрез вече съществуващ фонд, наречен „Европейски фонд за мир“.

Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел намекна за идеята по време на среща на върха на лидерите на страните от блока миналия месец.

„Трябва да направите Украйна способна да се защитава. Така че Европейският фонд за мир за Украйна може би трябва да се превърне в нов украински фонд за отбрана“, заяви тогава той.

Предложението за специален военен фонд е част от по-широките усилия на ЕС да покаже своя дългосрочен ангажимент към Украйна. Дипломатическото крило на ЕС – Европейската служба за външна дейност, също изготви план, който предполага поредица от ангажименти в областта на сигурността, които ЕС може да поеме към Украйна през следващите години.

Този план е в допълнение към предложението на ЕС да задели 50 милиарда евро невоенна помощ за Украйна между 2024 г. и 2027 г.

Новото предложение за военно финансиране беше изпратено за преглед до страните от ЕС в понеделник, а външните министри на страните членки ще го разгледат утре по време на среща в Брюксел. Целта е предложението да бъде прието до есента.

Досега ЕС многократно срещаше трудности, когато се опитваше да одобри постепенни добавки към своя украински оръжеен фонд. Това се дължеше предимно на вътрешнополитически борби и Унгария, която все още поддържа връзки с Русия.

Заделянето на до 20 милиарда евро за целта ще позволи на европейските лидери да изпратят на Москва сигнал, че са готови да направят всичко необходимо, за да помогнат на Украйна. Разпределен в рамките на четири години, фондът ще позволи на ЕС да черпи по 5 милиарда евро годишно.

„Нивото на военната ни подкрепа за Украйна в момента е толкова високо, че парите, отпуснати за Европейския механизъм за подкрепа на мира за Украйна, скоро ще бъдат изчерпани“, посочи високопоставен служител на ЕС.

По негови думи ЕС трябва да направи военната си подкрепа за Украйна „предсказуема в дългосрочен план. Така че очевидно говорим за по-сериозна сума пари“.