https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Урсула фон дер Лайен призова за спешни действия след потъването на риболовен траулер в Средиземно море, при което загинаха повече от 500 души. Тя постави приоритети за помощ на властите в Тунис в стабилизирането на икономиката и по-добро управление на миграцията. Реформата на правилата за убежище в ЕС също беше подчертана, но се очаква тя да бъде финализирана следващата година.

Фон дер Лайен критикува предшественика си, Жозе Мануел Барозу, за липсата на действия след подобни трагедии през 2013 г. Тогава италианският флот организираше мисия за спасяване, но тя беше преустановена поради опасения от привличане на повече мигранти.

На срещата на върха на ЕС, лидерите ще обсъдят плановете на фон дер Лайен, но страни като Австрия, Унгария и Полша блокират разпределението на бежанци. Фокусът вместо това е върху предотвратяването на пристигането на мигранти.

Писмото на фон дер Лайен до лидерите на ЕС подчертава необходимостта от борба с незаконните миграционни потоци, контрабандата на мигранти и работата с партньорски страни. Тя предлага създаването на алтернативни правни пътища и възможността за презаселване на хора в Европа по хуманитарни причини.

Централният елемент на политиката на ЕС е текущата работа: Новият пакт за миграцията и убежището. 27-те страни членки постигнаха забележително споразумение по част от пакета за реформа в областта на убежището по-рано този месец.

Изглежда те са постигнали баланса между това кои държави трябва да поемат отговорност за мигрантите, когато пристигнат, и колко подкрепа трябва да предоставят другите страни членки. Но това едва ли ще удовлетвори Европейския парламент, който трябва да одобри сделката.

Законодателите настояват, че страните трябва да приемат задължителни квоти за бежанци, което може да торпилира плана, а лидерите могат да усложнят нещата безвъзвратно, ако се заиграят с вече договореното.

За тези в рамките на Европейския съвет, където 27-те държавни и правителствени ръководители ще се срещнат в продължение на два дни, пакетът от реформи, който се подготвя няколко години, няма да сложи край на удавянията в морето.

„С Пакта няма да спрете потоците от мигранти, но поне решавате проблем отвътре“, като засилите сигурността на границите, проверката на мигрантите и връзките с транзитните страни, каза високопоставен служител тази седмица. Той информира репортерите при условие за анонимност поради чувствителния характер на разговорите за миграцията.

Ясно е, че спасяването на хора, пътуващи на негодни за мореплаване лодки, като тези от Либия по-рано този месец, не е висок приоритет. ЕС не патрулира активно в Средиземно море в търсене на мигранти в беда. Нейните кораби реагират само на спешни повиквания – задължение по международното право.