Турция Швеция Финландия Черно море ново газово находище Турция Истанбулска конвенция българия анексирана Турция помощ за бежанци

Президентът Реджеп Тайип Ердоган поиска Европейския съюз да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС в навечерието на срещата на върха, фокусирана върху нахлуването на Русия в Украйна.

Коментарите на турския президент идват, след като войната в Украйна позволи на Анкара да се върне на международната сцена, предлагайки услугите си като посредник в конфликта, предава БГНЕС.

„Очакваме ЕС да отвори бързо главите на преговорите за членство и да започне преговори за митнически съюз, без да се поддава на цинични изчисления“, каза Ердоган след разговори с гостуващия холандски премиер Марк Рюте.

Преговорите за присъединяването на Турция към 27-членния ЕС, които започнаха през 2005 г., бяха в застой през последните години заради напрежението между двете страни, като ЕС обвини Турция, че се отдалечава от върховенството на закона и други ценности, въз основа на които блокът е основан. Отношенията между Турция и ЕС се влошиха рязко след опита за преврат през юли 2016 г. ЕС често критикува репресиите и атаките срещу свободата на словото, последвали неуспешния преврат, при който бяха арестувани десетки хиляди хора, включително журналисти.

ЕС и Турция се договориха през март 2016 г. за сделка на стойност милиарди евро, при която Турция да приеме мигранти в замяна на либерализация на визовия режим, която все още не е въведена за турците.

Държавните и правителствени ръководители на ЕС трябва да се срещнат в сряда в Брюксел за среща на върха, насочена към справяне с последствията от руската инвазия в Украйна на 24 февруари. НАТО също ще проведе кризисна среща на върха за Украйна в четвъртък.

През последната седмица и половина турският президент беше домакин на разговори с четирима лидери на ЕС и НАТО.

Съюзник на Киев и член на НАТО, Турция се опитва от началото на кризата в Украйна да посредничи между Русия и Украйна, като същевременно отказва да застане зад западните санкции срещу Русия.


loading...