ЕЦБ инфлацията вдигане на лихвите

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Сътресенията на финансовия пазар може да свършат отчасти работата на Европейската централна банка (ЕЦБ), ако потиснат търсенето и инфлацията. Това заяви днес президентът на институцията Кристин Лагард пред комисия на Европейския парламент, цитирана от Ройтерс, пише БТА.

На фона на притесненията на инвеститори и банкери за рисковете за банковата система Лагард все пак отново заяви, че пазарните сътресения няма да попречат на битката на ЕЦБ с инфлация, но всъщност може да я подпомогнат.

Това вероятно бе препратка към факта, че както по-високите лихви на централната банка на еврозоната, така и нестабилността в банковия сектор изглежда имат еднакъв ефект на обезкуражаване на кредитирането и охлаждане на икономическата активност.

Ясно е, че напрежението върху финансовата стабилност може да окаже влияние върху търсенето и всъщност може да свърши част от работата, която иначе би била свършена от паричната политика и повишенията на лихвите, каза Лагард пред евродепутатите.

ЕЦБ повиши миналата седмица лихвата, която плаща по банкови депозити, с 50 базисни пункта до 3 процента и днес президентката на регулатора потвърди, че само инфлационните перспективи биха гарантирали нови повишения.

Някои критично настроени анализатори твърдят, че ЕЦБ ще бъде принудена да направи избор между борба с инфлацията и запазване на финансовата стабилност – твърдение, което Лагард твърдо отхвърли на изслушването днес.