ЕЦБ

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че ЕЦБ няма да повишава лихвените проценти преди края на 2019 г. – по-дълго от предвижданото преди това. Това означава, че частните банки могат да продължат да заемат безлихвени активи. Ако банките искат да депозират пари в ЕЦБ, те трябва да платят 0,4%.

„Ние сме в период на продължаваща слабост и всеобхватна несигурност“, каза Драги като обяснение за своята политика.

ЕЦБ също обяви набор от нови стимули, предлагайки на банките евтини кредити, за да се опита да помогне за съживяване на икономиката. Неочакваните стъпки дойдоха, когато банката направи остри съкращения на прогнозите си за растеж и инфлация тази година.

Очевидното забавяне на икономическия растеж, потвърдено от официалните данни като само 0.2% през последното тримесечие на 2018 г., изглежда е накарало банката да предприеме някои действия. Поне на този етап те все още не са крайни. Няма намаление на лихвените проценти (те са толкова ниски, че това може и да не е реалистично) и няма съживяване на количественото облекчаване – една неконвенционална монетарна политика, използвана от централните банки, под претекст, че стимулират растежа.

Но банката използва два инструмента, които предполагат, че става все по-загрижена.

Единият е известен като план-индикация за вероятния път на лихвените проценти в бъдеще. В момента те са на дъното и сега банката казва, че е вероятно да останат така до края на годината. Преди това, времето за промяна беше през лятото. Тези насоки не са обещание, но казват на кредиторите и кредитополучателите нещо за това кога е най-вероятно процентът да се промени.

ЕЦБ също обяви планове за нов кръг от т.нар. целеви дългосрочни операции по рефинансиране. Това са кредити, отпуснати на търговските банки, предназначени да стимулират повече кредитиране на домакинствата и бизнеса. Те също така са предназначени да гарантират гладкото провеждане на паричната политика, което означава разпространение на ефекта от ниските лихвени проценти в цялата икономика на еврозоната.

Съобщението дойде, след като ЕЦБ рязко намали прогнозите си за растеж в еврозоната за 2019 г. от 1,7% на 1,1%. То изненада и финансовите пазари, които очакваха ЕЦБ да изчака още няколко месеца икономически данни, преди да облекчи кредитната си политика. Търговците понижиха стойността на еврото и увеличиха стойността на държавния дълг на Еврозоната, тъй като перспективата за ниски лихвени проценти за по-дълъг период стана ясна. Еврото веднага спадна до триседмично дъно.

Италианското правителство бе един от основните бенефициенти. Лихвеният процент, по който Рим плаща на дълговете си, които са най-големите в Европа, бе намалени от търговците. Италианските банкови резерви нараснаха с 1% веднага след обявяването на решението на ЕЦБ.

Действието на ЕЦБ последва ефективно замразяване на повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и на Bank of England, с което политиците и финансистите реагираха на глобалното забавяне в икономическия растеж.Банките предупреждават: Внимавайте при тегленето на кредитиХората трябва да внимават при тегленето на кредити. Трябва да имат едно наум, трябва да си оставят р…Aug 28 2019skafeto.com


loading...