Железния купол
Снимка: Avichai Socher (אביחי סוחר) / IDF Spokesperson's Unit / CC BY-SA 3.0

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри законопроект за предоставяне на 1 милиард долара на Израел за обновяване на системата за противоракетна отбрана „Железен купол“, съобщи VoA. Това стана след като представители на т. нар. прогресивно крило на Демократическата партия през седмицата принудиха останалите конгресмени да изключат от закона за федералния бюджет текста за отпускането на тези средства за израелската страна.

Подпомагането на израелската противоракетна отбрана беше подкрепено с мнозинство от 420 конгресмени, „против“ гласуваха осем демократи и един републиканец.

След гласуването в долната камара документът беше предаден в за разглеждане в Сената. Засега не е известно кога той ще бъде гласуван от сенаторите.

Във вторник Камарата на представителите прие законопроекта за бюджетните разходи, от който беше изключено финансирането на отбраната на Израел. Това породи недоволство сред умерените демократи и позволи на републиканците да обвинят Демократическата партия в антиизраелски настроения, въпреки че и двете партии неизменно подкрепят Израел.

Лидерите на демократите незабавно обявиха, че внасят отделен законопроект за финансиране на модернизацията на системата „Железен купол“.

Премиерът на Израел – Нафтали Бенет, благодари на двете партии в Камарата на представителите за подкрепата им. „Тези, които се опитаха да оспорят тази подкрепа, днес получиха подобаващ отговор.“ – заяви Бенет.

Няколкото „прогресивни“ демократи, които оспориха помощта за Израел, обвиниха Тел Авив, че нарушава човешките права, като заявиха, че е причинил жертви сред палестинското население при въздушния удар, който нанесе в отговор на масираните ракетни атаки срещу израелското население, извършени през месец май от терористичната групировка „Хамас“ от палестинска територия.


loading...