Снимка: Robert Stokoe from Pexels

На фона на засилено напрежение президентите на САЩ и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин се срещат в швейцарския град Женева. Това коментира „Ройтерс“.

Агенцията отбелязва, че това е първата среща на четири очи на двамата държавни глави, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом.

Путин и Байдън ще разговарят в луксозната вила „Ла Гранж“ на брега на женевското езеро. По предварителна програма това ще бъде серия от срещи в продължение на 5 часа. За съжаление не е предвидена обща пресконференция. Все пак и Путин и Байдън обещаха да говорят по отделно пред медиите.

Очакванията не са големи, но и двамата президенти се надяват срещата да доведе, ако не до друго, то поне до стабилност и предсказуемост в отношенията между САЩ и Русия.

От изтеклата информация става ясно, че Путин и Байдън ще обсъдят контрола над ядрените оръжия, ескалацията на напрежението в Украйна, незаконното анексиране на Крим, киберсигурността и демокрацията в Русия. И не на последно място възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Очаква се Байдън да поиска от Путин освобождаването на Алексей Навални.


loading...