Жива ли е Ружа Игнатова

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Години преди Ружа Игнатова да бъде обвинена в една от най-крупните измами на планетата, години преди да стане звезда на световните медии и главен герой на книги, филми и подкасти, както и коронясана за криптокралица, първият журналист, който пише статия за нея и прави разследване за OneCoin е Николай Стоянов от „Капитал“, пише bTV.

Игнатова привлича вниманието му през септември 2015 г., когато започва да купува знакови исторически имоти в центъра на София за десетки милиони евро. За Стоянов не е тайна коя е екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска.

„Тя е била ключов служител в OneCoin за периода 2015-2018 г., златните години на компанията. Годините, в които са натрупани въпросните четири милиарда. Била е нещо като началник на юридическия отдел. Помага да се организира цялата тази мрежа от компании, която е използвана за пране на пари. И образно казано парите, които са взети от жертвите от тази измамна схема да се превърнат в пари на Ружа Игнатова, Себастиан Грийнуд и който друг там е би на върха на пирамидата“, разказва Стоянов.

Измамените са от целия свят, но съществена част от дейността на пирамидата се извършва в България. Къде е било българското правосъдие в годините?

„2014-та има досъдебно производство на прокуратурата, проверяват се съмнителни трансфери, на фирма директно контролирана от Дилкинска към Дубай – към това, което е описано и заключава, че няма нищо проблемно и незаконно и е прекратена преписката“, казва още журналистът.

През 2017-та схемата OneCoin вече е привлякла вниманието на разследващи от Герамания, САЩ и други страни по света.

„Разбира се, че прокуратурата отново се задейства. Това се случва няколко месеца преди Ружа Игнатова да изчезне през август 2017 г. Ако си спомняте 2018 г. имаше едно нахлуване на български прокурори в сградата на OneCoin тук, където се намираме и то е по искане вече на германската прокуратура“, обяснява Стоянов.

Измамата изправи на крак правораздавателни служби от целия свят. Но и в България.

„В момента, от това, което разбираме от изказванията на прокуратурата, е, че няма обвиняеми в България. Основното дружество, което е в България – „Уан нетуърк сървис“, продължава да оперира. Има около 25 служителя, леко се е ребрандирало дружеството – сега е „Уан еко систем“, но реално, макар и други хора, продължават да правят горе-долу същото – образователни пакети. Просто в по-малък мащаб“, казва още журналистът.

За него е скандално, че се намираме в държава от ЕС, в центъра на столицата и „една компания, за която американската прокуратура твърди, че е сред най-големите финансови измами в света, продължава да съществува, въпреки всичките съдебни дела“.

Развивала е спокойно дейност в България, след като срещу нея тръгва германското и американско правосъдие. Днес Ружа е в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица в света. Разследващият журналист от ББС Джейми Бартлет също разказва историята на Ружа на англоезичната аудитория, а подкастът на Би Би Си „Изчезналата криптокралица“ е изслушан рекордните пет милиона пъти.

Питаме го жива или мъртва е Ружа?

„Аз мисля, че балансът на вероятностите сочи, че Ружа е все още жива или поне доскоро е било така. Ние имаме много достоверни знаци. Няма никакви доказателства, че членовете на семейството ѝ – Веска, Пламен, нейните майка и баща, брат ѝ Константин, да са разстроени от нейното изчезване. И на базата на това, аз не мисля, че ФБР биха я сложили в техния списък на най-издирвани, ако те не са на мнение, че тя все още е жива“, казва и Джейми Бартлет, разследващ журналист в Би Би Си.

Самото включване в списъка на Топ 10 за най-издирваните лица в света е доста силен инструмент – има статистика за него, има успеваемост на откриване на хората в него и тя е 80-90%, т.е. хвърля много светлина на прожекторите върху човека, който се издирва.

Ако Ружа е убита, остава въпросът кой би имал мотив.

„Новият слух, който дойде от публикация на българския сайт бърд.бг преди няколко месеца, е, че всъщност д-р Ружа е убита по разпорежданията на един от един от основните трафиканти на кокаин – легендарният Христофорос Аманатидис – Таки. Много е трудно да се стигне до дъното на тази история. Това е слух. Един от многото слухове“, казва още Джейми Бартлет.

Кой обаче би искал Ружа да не е жива?

„Самото разследване, което твърдеше, че тя може да не е между живите фокусираше вниманието върху Таки. Ружа Игнатова е имала отношения с него и това е сигурно. Включително е имала участия във фирми с неговата съпруга Боряна Шехтова. Парични преводи към фирми свързани с тяхното семейство могат да се видят по американските дела. Можем да предположим, че е знаела прекалено много неща. Но дали това се е случило е много голяма спекулация и няма как да обвиним някого“, разказва още журналистът от Би Би Си.

Според оценки на разследващи, лично до Ружа Игнатова са достигнали 500 милиона долара от пирамидата OneCoin. С половин милиард човек има огромни възможности да се крие. А дори да реализира детската си мечта.