Полицаи на мотоциклети в Париж използваха сълзотворен газ този уикенд срещу шествието против здравните пропуски, организирано от „жълтите жилетки“, след като някои от демонстрантите започнаха да ги замерват с предмети, съобщи телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

Няколко десетки по-агресивни демонстранти започнаха да замерват един от мотоциклетите с двама полицаи на него и да го ритат, докато го събориха на земята.
В парижката префектура за днес бяха заявени три демонстрации с начало от площад „Трокадеро“, от площада на Бастилията (по инициатива на „жълтите жилетки“) и от Държавния съвет. Протестите са насочени срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри или музеи във Франция.

Организатор на шествието, потеглило от „Трокадеро“, е бившият заместник-председател на крайнодесния Национален сбор, в момента лидер на създадената през 2017 година партия на Патриотите Флориан Филипо.

След предишната национална мобилизация на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии.

В същото време голямо мнозинство от французите (76 процента) одобряват решението на президента Еманюел Макрон да обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от санкции, сочи проучване на Елаб (Elabe) по поръчка на Бе Еф Ем Те Ве.

Демонстрации срещу задължителните здравни пропуски се провеждат и в Тулуза, Марсилия, Нант, Страсбург и други френски градове. В Страсбург 4000 души демонстрираха шумно срещу здравните пропуски и задължителните ваксинации, скандирайки „Свобода, свобода“ и призовавайки за оставката на Макрон, съобщи Франс прес. В Лил демонстрантите бяха 2000, най-различни хора на всякаква възраст, също скандиращи „Свобода, свобода“. На някои от плакатите пишеше „Вирусът, това е Макрон“.

Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки „Свобода, свобода“, или „Макрон, не искаме твоя пропуск“. Колоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн, „Марсилезата“.


loading...