загинали руски войници

Украйна събира телата на загинали руски войници от руините на сгради в редица градове и използва всичко – от ДНК до татуировки, за да потвърди самоличността им с надеждата да ги размени за военнопленници, съобщи Дир.бг, цитирайки Ройтерс.

Доброволци също са се включили в помощ на украинските военни в пренасянето на 60 тела в района на Харков до хладилен вагон. „Понякога труповете се използват за размяна срещу телата на убити украински военнослужещи, а в други случаи за размяна срещу пленени бойци. Затова събираме всички документи, кредитни карти и абсолютно всичко друго, което би ни помогнало да идентифицираме загиналите“, обясни капитан Антон Иваников, който ръководи акцията.

Телата ще бъдат транспортирани с хладилните вагони до Киев, където е базиран екипът, който води преговорите за размяна, добави Иваников.

От Министерството на отбраната на Русия обаче не отговориха на запитването на Ройтерс дали обмислят подобна размяна.

Междувременно работници, които разчиствали развалините на жилищна сграда в Мариупол, са открили 200 тела.

Те са били намерени в мазето на срутената сграда, а миризмата на разложение се е разпространила в целия квартал, каза Петро Андрюшченко, съветник на кмета на града. Засега не е ясно кога са били открити загиналите.

Вчера от украинската армия съобщиха, че руските сили са убили най-малко 14 цивилни и са ранили още 15 по време на масови атаки в източните Луганска и Донецка област, които са във фокуса на най-скорошната руска офанзива.

Според съобщение във Фейсбук руските сили са използвали самолети, системи за залпов огън, артилерия, танкове, гаубици и ракети при атаките си в двете области, големи части от които са под контрола на рускоезични сепаратисти.

Още за кризата


loading...