задължителна ваксинация

Европейският съюз трябва да обмисли възможността за въвеждане на задължителна ваксинация, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ в ЕС трябва да бъде приет общ подход за действие срещу COVID-19, въпреки че всяка държава е свободна да решава сама, предава Скенернюз.

„Имаме ваксините, животоспасяващите ваксини, но те не се използват адекватно навсякъде – 1/3 от европейските граждани не са ваксинирани. И това ще ни струва скъпо“, коментира тя в Брюксел пред репортери и подчерта, че е време за дебат по темата. Фон дер Лайен заяви, че мярката е необходима заради новия вариант на коронавируса Омикрон. Председателят на ЕК уточни, че наистина има хора, които по медицински причини не могат да се имунизират, но повечето нямат никакво основание да откажат ваксинация.

Припомняме, Австрия налага тази мярка, Германия я обмисля, а в Гърция ще глобяват всеки неваксиниран над 60-годишна възраст.

Председателят на ЕК подкрепи и предложението за въвеждане на задължителни PCR тестове за пътуване вътре и извън Евросъюза. Досега някои държави приемаха и негативни резултати от антигенни тестове.

Фон дер Лайен призова държавите членки да отправят призив за поставяне на трета бустерна доза и напомни, че COVID сертификатите на имунизираните ще бъдат продължени автоматично и за повече от 9 месеца, само ако са си поставили трета доза. В същото време първите дози от ваксината на Pfizer за деца от 5 до 11 години ще бъдат налични на територията на ЕС още на 13 декември.

Виж още:Гърция налага глоба от 100 евро месечно за неваксинирани над 60 годиниГръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви задължителна ваксинация срещу Covid-19 за всички гърци над…Nov 30 2021skafeto.com

СЗО с официална позиция необходима ли е нова ваксина за ОмикронСветовната здравна организация не разполага с данни за намаляване ефективността на съществуващите ва…Dec 1 2021skafeto.com


loading...