западните балкани

Държавните ръководители на страните от Западните Балкани съобщиха, че поемат ангажимент да се колаборират за създаване на територия без граници с цел свободно движение на хора и стоки между техните държави или нещо като мини-вариант на ЕС. Те също повториха, че основната им цел е да се присъединят към Европейския съюз, информира АП.

Няма друга алтернатива на тази цел, се казва в съвместна декларация след срещата.

Премиерите на Албания Еди Рама и на Северна Македония Зоран Заев, заедно със сръбския президент Александър Вучич, се срещнаха в Охрид, за да обсъдят конкретни мерки за създаване на зона за свободна търговия за засилване на икономическия растеж и привличане на чуждестранни инвестиции. Инициативата е определяна като „Мини Шенген“.

Западните Балкани се ангажираха за създаване на "малък ЕС"

Босна и Черна гора са готови да се присъединят към зоната. Косово не изпрати представител на срещата.

„Ние обсъдихме нашата мечта да създадем модерни Балкани и по-добро място за живот“, коментира Заев.

Вучич каза от своя страна, че търговската инициатива е възможност за страните да спестят повече от 220 милиона евро чрез установяване на съвместни пунктове за митническа проверка и административни услуги.

Ние очакваме драстично да подобрим възможностите за преки чуждестранни инвестиции, каза Вучич и добави, че тази инициатива ще осигури на хората в региона възможност за работа и пътуване без административни пречки.

От своя страна Рама обеща да работи за „Балкани без граници“ и призова Косово да се присъедини към инициативата възможно най-скоро.

Западните Балкани се ангажираха за създаване на "малък ЕС"

Косовският президент Хашим Тачи отказа да вземе участие на срещата, като се мотивира, че е „безсмислена, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят независимостта на Косово“.

Следващата среща на Западните Балкани ще се проведе в Дуръс, Албания, на 21 декември. Те ще продължат разговорите за задълбочаване на сътрудничеството.

Вижте още:
Свалят ценaта за роуминг в страните от Западните БалканиСлед подписване на споразумение между Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна…Apr 5 2019skafeto.com

Изтичането на мозъци: подривният проблем пред всички страни от Западните БалканиВ статията си за изтичането на мозъци в Западните Балкани, и по-специално в Сърбия, Bloomberg пише, …Mar 30 2019skafeto.com

„Файненшъл Таймс“ разкри подлата цел на Франция и Макрон за БалканитеБлокирайки началото на преговорите за членство в ЕС с Македония и Албания, френският президент Еманю…Nov 6 2019skafeto.com

Заражда се рискована идея, опасна и за Балканите, и за цяла ЕвропаКосово се обявява категорично против идеята на Сърбия за „балкански Шенген“. Бившият главен преговар…Oct 1 2019skafeto.com

loading...