Христо Грозев
Христо Грозев

Разследващият журналист от групата „Bellingcat“ Христо Грозев е получил заплахи, след като пръв разкри самоличността на офицера от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Георгий Клебан. Руският военен разузнавач опита да вербува сръбски военен преди няколко дни.

Христо Грозев установява самоличността на Клебан чрез програмата за разпознаване на лица Microsoft Azure и пръв изказва предположението, че Клебан е агент на руското ГРУ. В интервю за руската редакция на Дойче Веле Грозев говори за вероятните източници на появилия се видеозапис, за начините да бъде разпознат агент на ГРУ, както и за последствията, до които може да доведе разкриването на сътрудник на ГРУ в Сърбия.

Грозев смята, че видеото, уличаващо Клебан, е публикувано в интернет като контролирано изтичане на информация от сръбските спецслужби.

Руските медии обаче разпространяват фалшива информация, че зад това стои българският журналист, след което започват заплахите.

„При всички случаи това е било планирано изтичане на информация, което, за съжаление, имаше не особено приятни последствия и лично за мен. Аз по никакъв начин не съм свързан с публикуването на видеото. Но руските медии разпространиха абсолютно лъжливата информация за това, че именно аз съм публикувал видеото, след което започнах да получавам заплахи.“ – коментира Христо Грозев пред Дойче веле.

Още:

Александър Вучич: Видеото с агента на ГРУ в Сърбия е истинскоПрезидентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че записът, на който служителят на руското ГРУ Георгий…Nov 22 2019skafeto.com

Сърбия: България има голямо разузнавателно присъствие у насБългария има голямо разузнавателно присъствие в Република Сърбия. Тя участва в шпионския център в Ск…Nov 21 2019skafeto.com

loading...