Сега целият свят трябва да осъзнае, че общата сигурност зависи изцяло от глобалното внимание към действията на окупаторите в Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ). Русия трябва ясно да осъзнае, че светът вижда какви сценарии готвят терористите и светът е готов да отговори. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си към нацията, цитирано от „Укринформ“.

Радиацията е заплаха за всички по света и атомната електроцентрала трябва да бъде напълно защитена от всякакви радиационни инциденти. Днес се навършват точно 16 месеца, откакто руските войски овладяха изцяло територията и съоръженията на ЗАЕЦ. Различните държави имат свои собствени разузнавателни и други възможности, за да знаят какво точно се случва и кой е виновен. Но във всеки случай светът вижда – не може да не вижда – че единственият източник на опасност за Запорожката атомна електроцентрала е Русия и никой друг, каза държавният глава.

За да дойде мирът по-скоро и да бъде траен, честен и истински, руското зло трябва да види границата, която ще поставим на амбициите на Кремъл. Ние, всички свободни европейски нации, всички в нашата евроатлантическа общност, а не руските терористи и каквито и да било техни актове на шантаж и агресия. Това каза още Зеленски.

Както обичайно, той направи преглед на по-важните си срещи и разговори през деня.

Сред тях са разговорите с френския му колега Еманюел Макрон, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Швеция Улф Кристершон.

Всеки ден добавяме съдържание към срещата на върха на НАТО, която ще се проведе във Вилнюс следващата седмица, и съм благодарен на всички наши партньори, които работят с нас за укрепване на Алианса и по този начин за гарантиране на сигурност в Европа – истинска сигурност. Днес в разговори с президента на Франция, министър-председателя на Швеция и генералния секретар на НАТО координирахме стъпките си в навечерието на Вилнюс, каза той.

Припомняме, че украинските въоръжени сили във вторник предупредиха, че руските власти може да подготвят провокация в ЗАЕЦ.

„Въоръжените сили на Украйна официално съобщават, че в близко бъдеще може да бъде подготвена провокация на територията на Запорожката атомна електроцентрала, която е окупирана от руски терористи от 4 март 2022 г.“, се казва в доклада.

Според оперативни данни във вторник руски представители са поставили чужди предмети, подобни на взривни устройства, върху външния покрив на трети и четвърти енергоблок на станцията.

Според украинските въоръжени сили детонацията на подобни устройства не би трябвало да повреди силовите блокове, но може да създаде картина, че те са обстрелвани от Украйна, а руските медии и канали в Telegram вече разпространяват дезинформация за това.

„Въоръжените сили на Украйна не нарушават нормите на международното хуманитарно право, наблюдават и контролират ситуацията и са готови да действат при всякакви условия. Всякакви вражески провокации няма да дадат резултат“, се казва в доклада.

Също във вторник Русия предупреди за инцидент под фалшив флаг в ЗАЕЦ.

Западът разчита на това украинската страна да организира инцидент под фалшив флаг в Запорожката атомна електроцентрала. Целта би била това да му даде правно основание да се намеси пряко в конфликта.

Това каза съветникът на генералния директор на концерна „Росенергоатом“ Ренат Карчаа пред телевизионният канал „Россия-24“.

Според него, държавите подкрепящи Киев, начело със САЩ целят да изкарат Русия като готова да извършва ядрен тероризъм. По този начин те могат да хвърлят вината върху Москва за потенциални злополуки в атомна електроцентрала, които всъщност не са нейно дело.

„Вече не е достатъчно за тях да навредят на репутацията на Русия“, настоя той.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Руските сили поеха контрола над съоръжението в края на февруари 2022 г.

Руският президент Владимир Путин може да нареди взривяването на Запорожката атомна електроцентрала, за да укрепи разклатените си позиции, писа ден по-рано Times в редакционна статия. Резюме на статията даде руската редакция на BBC.

Times смята, че за Путин, като авторитарен управленец, е важно да запази образа си в очите на своите поддръжници.

Самото започване на войната британският вестник нарича „огромна стратегическа грешка“, а и прави намек, че неотдавнашният опит за бунт може да подтикне Путин да предприеме някои радикални стъпки.


loading...